La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha alertat aquest dilluns que una detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, "rebentaria la democràcia espanyola" i ha desafiat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, a aclarir "què farà" si això passa durant el plenari de la seva investidura. En declaracions a Catalunya Ràdio, Borràs ha assegurat que el seu partit "farà pinya" al costat de Puigdemont, el retorn del qual a Catalunya pot produir-se els pròxims dies, coincidint amb el debat d'investidura d'Illa com a president de la Generalitat.

Segons Borràs, la detenció de Carles Puigdemont "no rebentaria la investidura" d'Illa, sinó "la democràcia espanyola", perquè es demostraria que "el poder judicial actua al marge del poder legislatiu" en no aplicar la llei d'amnistia. Borràs ha subratllat que Puigdemont "no es deixarà detenir", perquè "no reconeix aquesta capacitat dels jutges espanyols" de no aplicar-li la llei d'amnistia, però si hi ha una detenció suposarà una "anomalia democràtica profunda i severa", ha opinat.

Dubta del compliment de l'acord per part del PSC

"La pregunta és: què farà Salvador Illa si en el seu debat d'investidura el president Puigdemont és detingut perquè els jutges espanyols no apliquen una llei que ha aprovat el seu partit i el seu govern?", ha plantejat. Sobre l'acord d'investidura entre PSC i ERC, ha afirmat que es tracta d'"una mala notícia per al país" perquè els republicans han "prioritzat l'eix ideològic per sobre de l'eix nacional".

Borràs ha arrossegat dubtes sobre el grau de compromís dels socialistes amb aquest acord, perquè el govern espanyol, sigui del color que sigui, "incomplirà sistemàticament amb Catalunya". Per Borràs, "és dolent per a Catalunya que algú com Illa estigui a la presidència de la Generalitat", perquè provocarà "un país més sotmès" i "una nació més diluïda".

En marxa la investidura de Salvador Illa

A l'espera que el Jovent Republicà celebri aquesta tarda el seu Consell Nacional per decidir el vot de la seva diputada, Mar Besses, el president del Parlament, Josep Rull, celebrarà la ronda de contactes un cop Salvador Illa li traslladés el passat dissabte que comptava amb la majoria suficient per ser investit. Un cop acabada la ronda de contactes, la Diputació Permanent es reunirà per votar una data d'investidura que tot apunta que serà aquest dijous. En tot cas, caldrà esperar els moviments de Carles Puigdemont que aquest dissabte ja va assumir que seria detingut de forma "il·legal" un cop trepitgés terres catalanes per al debat d'investidura. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!