El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar en una entrevista a TV3 que des del seu executiu s'havia ofert a Junts per Catalunya i la CUP de participar en la taula de diàleg entre governs en els darrers mesos. Això ha estat immediatament desmentit pel partit de Turull i Puigdemont en un comunicat de premsa. De fet, Junts fins i tot recorda que el partit "va ser vetat per part del president Aragonès a formar part de la taula de diàleg". "Va ser una de les raons de la sortida de Junts del Govern de la Generalitat, juntament amb la falta d’una estratègia coordinada de l’independentisme i la unitat d’acció a Madrid", subratllen en el comunicat.
Així mateix, des de Junts també consideren "improductiva" l'estratègia del diàleg i aposten per la "negociació bilateral i amb un mecanisme de verificació internacional, com el que ara el PSOE ha acceptat".
ERC segueix l'aposta per la taula entre governs, mentre Junts no
El president Aragonès, tot i això, va insistir en l'oferiment cap a Junts d'entrar a la taula de diàleg entre governs. Primer de tot perquè, segons ell, vol anar amb la major força possible, i després perquè creu que el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol "s'ha de solucionar entre governs i institucions". De fet, va situar la taula entre Junts i el PSOE, i ERC i PSOE com a un mecanisme de seguiment dels acords i ho va comparar amb la comissió de seguiment dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya.
El veto als interlocutors de Junts, clau perquè no creguin en la taula de diàleg
Precisament, Junts per Catalunya va avenir-se a formar part de la taula de diàleg a l'inici de legislatura del Parlament de Catalunya. Concretament cap al setembre del 2021. L'executiva del partit va escollir els seus interlocutors: l'aleshores secretari general, Jordi Sánchez; l'aleshores vicepresident del partit i actual secretari general, Jordi Turull; l'aleshores vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; i l'actual portaveu al Congrés, Míriam Nogueras.
Aquesta proposta de Junts va ser vetada pel mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va assegurar en una compareixença que la "delegació ha de ser de Govern perquè és la forma de representar el país sencer". ERC i el PSOE, en veure que Junts només oferia un membre de l'executiu com a interlocutor (Puigneró), van decidir excloure'ls de la taula de diàleg.
Els estira-i-arronses per la taula de diàleg han seguit durant els últims mesos i és que pels voltants de la Diada de Catalunya de l'Onze de Setembre, Aragonès ja va obrir-se a incorporar el partit de Puigdemont a la taula de diàleg, tenint en compte la debilitat parlamentària d'ERC, que només té 33 diputats. De fet, els republicans emmarquen la consecució dels indults i la reforma del Codi Penal en les negociacions a la taula de diàleg, tot i que s'han reunit únicament tres cops en quatre anys.
Tres espais polítics diferents
En el marc de les negociacions per a la investidura de Sánchez, tant Junts com ERC han creat el seu mecanisme de verificació independentment de la taula de diàleg entre governs. L'objectiu de Junts és seguir la resolució del conflicte a través del seu mecanisme, que inclou relators internacionals, l'amnistia i una declaració política que fixa les causes i conseqüències del conflicte entre Catalunya i l'Estat. En canvi, l'espai entre ERC i PSOE ha de servir per al seguiment dels acords entre els dos partits, que inclou la creació d'una empresa mixta de Rodalies, la condonació d'una part del deute de Catalunya i l'amnistia.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!