Junts assumeix que es queda sense la Diputació de Barcelona. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha comparegut aquest dimecres a la tarda des de la seu de la formació per explicar per què no ha estat possible formar una majoria alternativa que els permetés arribar al govern de l'ens supramunicipal. Unes hores abans, el PSC rubricava amb Tot per Terrassa l'acord pel qual el partit de Jordi Ballart votarà a favor de la candidata socialista Lluïsa Moret per presidir l'òrgan. I justament aquí rau la clau de tot plegat: Turull ha detallat que tenien converses amb Esquerra Republicana i Tot per Terrassa, però que no van poder garantir "risc zero" a aquests últims si donaven suport a una presidència de Junts. "Després del que va passar amb l'alcaldia de Barcelona, ara sabem que el PSC compta amb el comodí del Partit Popular", ha afegit concretant quin era el risc que ho podia torpedinar.

En altres paraules, TxT volia tenir assegurat que un pacte amb els dos partits independentistes tiraria endavant sempre que els populars no repliquessin a l'òrgan provincial la jugada que va ungir Jaume Collboni com a batlle barceloní. Els juntaires no han pogut assegurar-ho: "Nosaltres estàvem disposats a assumir el risc, però altres formacions no han optat per això i han anat sobre segur", ha indicat Jordi Turull.

Vist aquest escenari, els juntaires veuen clar que no formaran part del govern de la Diputació aquesta legislatura perquè la suma del PSC, comuns i Tot per Terrassa arriba als 23 vots, mentre que ells i Esquerra (amb els que tampoc han aconseguit tancar un acord en ferm i fonts dels juntaires asseguren haver percebut "poc entusiasme" en els republicans per aconseguir-ho) també sumen 23 escons, però en una segona votació sortiria investida la socialista Lluïsa Moret pel fet d'haver estat la llista més votada. De fet, davant la impossibilitat que la suma dels independentistes pugui prosperar, és força probable que els republicans no votin la candidatura de Junts a la presidència de la Diputació i triïn el seu propi 'presidenciable'. Amb tot, des de Junts reivindiquen que ho han intentat fins al final i han admès que, entre les fórmules explorades, hi va haver l'opció que la presidència de la Diputació fos per a Tot per Terrassa: "Estàvem oberts a estudiar totes les opcions que fessin possible la majoria alternativa", ha indicat el secretari general de Junts.

Jordi Turull, durant l'atenció als mitjans aquest dimecres / Foto: Montse Giralt.

Junts no descarta que els dos diputats independents d'Impulsem Penedès votin la candidatura del PSC

L'altre meló obert per a Junts és què acabaran fent els dos diputats independents que formen part del grup del partit a la Diputació. Es tracta dels alcaldes de la formació local Junts per Igualada, Marc Castells, i el dirigent d'Impulsem Penedès i alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès. Cap dels dos milita a Junts, sinó que simplement van firmar un acord de coalició per a les eleccions municipals amb Junts per Catalunya. Jordi Turull ha reconegut que, en el cas de la Diputació, hi ha "discrepàncies" amb Castells i Vallès. Una vegada s'ha conegut l'acord del PSC i els comuns amb Tot per Terrassa, els dos diputats independents han expressat que volien abordar amb els seus associats i alcaldes de la zona si donen suport a Lluïsa Moret, fet que permetria que la socialista arribés als 25 vots.

L'estratègia de Castells i Vallès seria similar a la de Ballart, que seria garantir que una entesa amb qui governi els ajudi a lligar projectes per als seus territoris. Les estratègies i idiosincràsies de cada territori, sovint, s'allunyen dels plantejaments nacionals, que és el que ha buscat prioritzar Junts descartant reeditar el govern amb el PSC (va estar al damunt de la taula, però es va prescindir d'aquesta en una executiva nacional després del que va passar a l'ajuntament de Barcelona). Aquest vespre hi ha reunions amb els alcaldes d'Impulsem Penedès i, a partir d'aquí, Marc Castells i Sergi Vallès prendran la decisió final. Si finalment opten per votar Moret com a presidenta, Turull ha declarat que "a partir de la setmana vinent" estudiaran quines conseqüències pot tenir, però el secretari general juntaire ha volgut subratllar que no hi ha hagut cap problema fins les discrepàncies amb la Diputació i que els acords per fer llistes conjuntes a les eleccions municipals i la configuració de consells comarcals han funcionat "positivament".