El Senat ha seguit les passes del Congrés dels Diputats i ha tornat a instar el govern espanyol a reconèixer Edmundo González Urrutia com a president de Veneçuela. La setmana passada, la cambra baixa espanyola va reconèixer el líder opositor veneçolà com a “president electe i legítim” de Veneçuela en tant que “legítim guanyador” de les eleccions del juliol, però Junts havia abandonat el ple per assistir a la Diada i va evitar posicionar-se sobre aquesta qüestió. Avui sí que s’ha pronunciat. I hi ha votat a favor. A la cambra alta, la iniciativa del PP ha rebut llum verda amb 149 vots a favor, 102 en contra i dues abstencions. En el cas del Congrés, el text del PP va estar avalat pels vots de Vox, el PNB, Coalició Canària i UPN: els jeltzales van deixar de costat els socis de la investidura de Pedro Sánchez i van permetre que la proposició no de llei tirés endavant. En els dos casos, tant al Senat com al Congrés, són declaracions simbòliques i que no tenen ni caràcter vinculant ni vinculació jurídica.
Eduard Pujol: “No cal ser un linx per saber que Veneçuela és una dictadura”
Durant el debat, Eduard Pujol ha deixat clar de bon començament la posició dels juntaires: “No cal ser un linx per saber que Veneçuela és una dictadura, no hi donin més voltes”. “El catalanisme polític sempre defensarà la democràcia, aquí i fora, i Veneçuela no és una excepció”, ha afegit. Dit això, com ha fet en els darrers debats sobre Veneçuela, ha establert paral·lelismes entre la situació allà i a Catalunya i ha retret al PP i al PSOE el “triple salt mortal de la incoherència” i la seva “doble vara de mesurar”, pròpia d’una “cultura democràtica molt esprimatxada”. “Parlen de Veneçuela i mentrestant Espanya manté, anima, engreixa, potencia i fa possible l’exili en ple 2024”, ha lamentat el portaveu de Junts al Senat. I, coincidint amb la visita de Salvador Illa a la Zarzuela, ha retret al president de la Generalitat que “rendeixi acatament al monarca del 3 d’octubre”, un “Felip V modern” que avui parla de “normalitat” quan al “frontispici de la democràcia espanyola, com a Veneçuela, hi ha un lluminós que diu «exili i violació de drets polítics»”.
Amb tot això, Eduard Pujol ha criticat que l’Espanya que “va perpetrar l’aprovació de l’indigne 155” i que té un “poder judicial que se’ls ha pujat a la gepa i se n’està en fotent impunement de tots” vulgui “donar lliçons sobre la democràcia” a Veneçuela i vulgui ser una “mena de GEOS de la democràcia a l’altra banda de món”. Pujol ha recordat que Carles Puigdemont està “condemnat a l’exili per part de l’ànima més franquista de l’estat espanyol” i ha mencionat també l’operació Catalunya, el cas Pegasus i els atemptats del 17 d’agost del 2017. “Què dirien si Pegasus fos el nom de l’espionatge il·legal de Maduro contra els opositors polítics?”, s’ha preguntat.
Sara Bailac: “Deixin de jugar de manera partidista i interessada amb el poble de Veneçuela”
En nom d’ERC, Sara Bailac ha demanat al PP que “deixi de jugar de forma partidista i interessada amb el poble de Veneçuela”. De fet, a l’agost, els republicans van plantar la compareixença del ministre José Manuel Albares per denunciar la instrumentalització que fan els populars del Senat. La portaveu d’ERC a la cambra alta ha verbalitzat el fet “sorprenent” que el PP parli de “respectar la sobirania” del poble veneçolà: “Quan els catalans decidim sortir legítimament a votar per decidir democràticament i voluntàriament el nostre futur, el govern de Rajoy va decidir respondre amb porres”, ha recordat. Sobre la situació a Veneçuela, ha esgrimit que, per a ERC, la solució ha de ser “dialogada” i amb la “màxima transparència”, com “demanen els presidents Petro i Lula”, i ha de passar pel “respecte escrupolós a la independència del poble veneçolà i la seva sobirania plena”.”Rebutjarem la repressió sobre la dissidència, sigui del costat que sigui”, ha afegit. I ha llançat un altre dard al PP: “Per a vostès, Amèrica Llatina comença i acaba a Veneçuela perquè no els hem sentit parlar mai de la preocupant i immensa bretxa de desigualtat que s’està obrint a l’Argentina de Milei”.
El Senat insta el govern espanyol a “requerir” Maduro a “donar pas a una transició a la democràcia”
En el text aprovat, la cambra alta també insta la Moncloa a “requerir” el règim de Nicolás Maduro que “reconegui el resultat de les eleccions”, doni pas a un “procés de traspàs de poders i de transició a la democràcia” i “posi fi a les detencions massives, la persecució política, la repressió i la violència contra els ciutadans veneçolans”. Així mateix, el Senat reclama al govern espanyol que exerceixi un “paper de lideratge a la Unió Europea i a la comunitat Iberoamericana en defensa dels principis democràtics, les llibertats i l’estat del dret”, que es posicioni a favor de “sancions específiques contra els dirigents del règim veneçolà” i es dirigeixi a la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional perquè “dicti una ordre d’arrest contra Nicolás Maduro i altres sospitosos per la perpetració de crims de lesa humanitat”.