A tres dies de l'inici de la campanya de les eleccions municipals 2023, Junts per Catalunya ha endurit el to contra el Govern d'Esquerra Republicana i ha treballat aquesta setmana en una bateria d'unes 150 iniciatives parlamentàries centrades en cinc aspectes que, a parer d'ells, constata la "mala gestió generalitzada" de l'executiu i amb una "ineficàcia que va a més". Les iniciatives giren entorn de l'acord per l'oficialitat del català al Parlament Europeu, el "nyap" de les oposicions que va afectar més de 13.500 persones, Rodalies, la manca d'increment del 4% de les tarifes de les residències i la sequera. Aquestes van des de preguntes per escrit, sol·licituds d'informació a peticions de compareixença a la cambra.
El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha denunciat des del faristol de la sala de premsa del Parlament que les explicacions que el passat divendres va donar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, els semblen "insuficients" davant la magnitud de l'"escàndol". En aquesta línia, els juntaires han registrat les peticions de compareixença del gerent de l'empresa contractada Cegos, de la secretària general de la Presidència, de la secretària d'Administració i Funció Pública, de l'exdirectora de Funció Pública (la recentment destituïda Marta Martorell) i de l'actual secretari general de Territori i exsecretari d'Administració i Funció Pública, Joan Jaume Oms. En funció de la "gravetat dels fets i de la informació" que rebin, Batet ha apuntat que no descarten prendre "més iniciatives" al respecte, citant la possibilitat de crear una comissió d'investigació.
Sobre l'acord que es va anunciar en el marc de l'última reunió de la taula de diàleg, que explicitava que el govern espanyol sol·licitaria l'oficialitat del català a Europa i demanaria que la llengua es considerés d'ús al Parlament Europeu, el dirigent de Junts té la sensació que ha quedat en "paper mullat" i en "paraules buides sense contingut ni continuïtat". En aquest context, han registrat preguntes per saber "quin és el detall tècnic i quines informacions" hi ha al voltant d'aquesta proposta per fer-la "viable" nou mesos després. Pel que fa a Rodalies, Junts també ha presentat qüestions per escrit al Departament de Territori per tenir "tota la informació sobre la ineficiència" del servei i si el conseller Juli Fernàndez ha "amagat" les dades que Adif trasllada al Govern sobre Rodalies. "Volem parets de vidre, i és curiós que el mateix Govern que amaga les dades, ara per amagar la seva incompetència vulgui abanderar el greuge del servei quan teòricament havien acordat el traspàs", ha apuntat Albert Batet.
En matèria de les residències, Junts ha volgut recordar l'acord incorporat als pressupostos per augmentar un 4% les tarifes i que, de fet, es va instar l'executiu a fer-ho abans que acabés el mes d'abril: "En comptes de prometre residències a canvi de vots, el que s'ha de fer efectiu és incrementar el finançament del sector", ha ressaltat Batet. Respecte a la carpeta de la sequera, els juntaires han registrat una moció per "posar en valor la importància estratègica del sector del regadiu" i traslladen que estaran "molt atents" al compliment de l'execució de les inversions.
"Les municipals poden ser una oportunitat per amonestar la deriva del Govern Aragonès"
Davant tots aquests temes, Albert Batet ha expressat que la "ineficiència" del Govern "va a més" i per això ha assenyalat que les eleccions municipals són una "oportunitat" —tal com va afirmar en una entrevista amb ElNacional.cat— per "fer una amonestació a la deriva del Govern del president Pere Aragonès". "Seria una amonestació a la seva incompetència, a la mala gestió i a la dependència que tenen envers l'Estat i el PSOE", ha afegit amb contundència. Finalment, Albert Batet ha situat la pilota a la teulada d'Esquerra Republicana i el PSC pel cas Laura Borràs: "Ells són els que han decidit que hi hagi aquesta situació d'interinatge, nosaltres no ho compartim i a qui li pertoca resoldre-ho és a Alba Vergés".