Junts per Catalunya encara la setmana del seu congrés a Calella, on ha de definir el seu full de ruta després que l'independentisme hagi perdut la majoria absoluta al Parlament i s'erigeixi en alternativa al Govern del PSC de Salvador Illa. El passat 2 d'octubre el partit de Puigdemont va fer públic les seves ponències que han de redefinir el partit internament. En concret, són tres ponències: l'organitzativa (amb novetats com la supressió del requisit de sis mesos d'afiliat per formar part de càrrecs orgànics o la creació d'una fundació); la que defineix el model de país, que tracta qüestions com la immigració, impostos o l'habitatge; o l'estratègica, que inclou la creació d'una societat paraigua independentista. Durant aquest procés, hi ha hagut un total de 2863 esmenes presentades a les ponències, de les quals 1857 van ser aprovades en assemblees. En canvi, 1008 esmenes no van passar la fase de les assemblees (és a dir, que s'han retirat). Amb data d'aquest dilluns 21 d'octubre, 896 han estat acceptades, mentre que 959 estan en fase de negociació. A més, no s'ha presentat cap esmena a la totalitat.

Fins dimecres, els ponents estaran negociant amb els militants que han presentat les esmenes i les que no s'hagin pogut transaccionar -és a dir, que no s'hagi pogut arribar a un acord entre el militant i els ponents- s'haurà de tractar i votar durant el congrés de Calella d'aquest cap de setmana. Precisament, d'aquestes 959 esmenes en fase de negociació, n'hi ha poques de delicades. Entre elles, n'hi ha sis que qüestionen les llistes tancades, que és un mecanisme incorporat aquest congrés per tal d'evitar el vot de càstig i evitar que es decideixi un per un els càrrecs. En canvi, a hores d'ara només hi ha una esmena que qüestioni l'eliminació del requisit dels sis mesos d'afiliació a Junts per tal d'entrar a l'executiva, mentre que s'estan treballant tres esmenes per incompatibilitat de càrrecs i d'altres perquè Junts estableixi un mecanisme de paritat. 

El cartell de Junts per al Congrés de Calella / ACN

El lema del congrés de Junts: '+ Nació, progrés, llibertat, independència +Junts'

Un cop conegut l'acord entre Junts i Demòcrates -avalat per l'executiva aquest dilluns i avançat per El Nacional.cat-, el director del Congrés del partit, Josep Maria Cruset, ha fet una roda de premsa aquest dilluns des de la seu del partit. Des d'allà, ha presentat el lema i els cartells del congrés, que és: '+ Nació, progrés, llibertat, independència +Junts'. "Una nació forta és el que porta el progrés al país; el progrés aporta les cotes més altres de llibertat; la llibertat és el camí a la independència", ha reivindicat Cruset, que considera que aquest congrés és el que ha de consolidar Junts per Catalunya. “D’aquest Congrés en sortirà un partit fort, amb vocació de govern, inequívocament independentista i preparat per liderar el país”, ha insistit el també diputat al Congrés. 

Amb tot, Cruset també ha definit com estarà organitzat el congrés d'aquest cap de setmana. Estarà presidit per l’exsenador Josep Lluís Cleries i l’acompanyaran dues vicepresidentes: Esther Morales, del Penedès; i Cristina Molina, de Lleida. Com a vocals hi seran Quim Claveguera, de Barcelona ciutat, que a la vegada actuarà com a president de la mesa de la ponència organitzativa; Laia Domènech, de Barcelona Ciutat; Sara Dubois, del Camp de Tarragona; Roberto Fernández, de Girona; Laura Domènech, de les Terres de l'Ebre; Marc Fernández, del Pirineu, Jordi Ponsa, de les comarques centrals, i Laura Cuadrado, de la JNC.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!