El discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al debat de política general no ha agradat gens a Junts per Catalunya. Un any després de l'inici de la trencadissa, on els juntaires van reclamar una qüestió de confiança al republicà i va acabar desembocant en una votació de la militància del partit per sortir del Govern, l'enuig persisteix. L'encarregada de verbalitzar-ho en les rodes de premsa posteriors al discurs d'Aragonès ha estat la portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales, que ha acusat el president de la Generalitat de "confondre el Parlament amb el Congrés": "No sabem si avui ha parlat com a president o com a coordinador nacional d'Esquerra". El fet que Aragonès hagi abordat durant bona part de la intervenció la situació política a l'Estat ha incomodat a Junts, que a més li retreu que "parli en nom de tercers" quan ha plantejat com enfocar la negociació per la investidura de Pedro Sánchez. Sales ha carregat contra Aragonès perquè aquesta és una negociació "entre partits i no entre governs" i l'ha inhabilitat per encapçalar la negociació sobre un referèndum: "Qui ha liderat el deixar-ho estar i el trencament de la unitat ara no pot liderar la solució del conflicte polític mitjançant l'autodeterminació, no té credibilitat".

🔴 Intervenció de Pere Aragonès, DIRECTE | Debat al Parlament de Catalunya

Des de la perspectiva de Junts per Catalunya, el discurs de Pere Aragonès buscava "convèncer-se més a si mateix" amb una visió "complaent i conformista" quan "els fets i la situació del país el desmenteixen". "El president oblida una premissa bàsica: presideix un Govern en minoria des de fa un any, governa en absoluta minoria parlamentària i ens preguntem amb quins suports pensa esgotar la legislatura i amb quins vots tirarà endavant el reguitzell de mesures que ha anunciat", ha afirmat Mònica Sales.

 

Un Govern "sense lideratge, projecte ni ambició de futur"

Encara sobre la valoració del discurs, Sales ha criticat que Aragonès l'hagi fet com si disposés "d'un Govern sòlid i amb estabilitat parlamentària". Per a Junts, amb la intervenció del president s'ha vist que l'executiu "no té lideratge, projecte ni ambició de futur". "En realitat, és un Govern aïllat", ha etzibat la portaveu parlamentària dels juntaires. Mònica Sales ha afegit que "no s'ha escoltat ni un bri d'autocrítica" de Pere Aragonès: "Ho esperàvem en referències a la ineficient gestió del Govern, la incapacitat de liderar mesures per la sequera, l'ús electoralista de l'executiu o el fiasco de les oposicions".

Davant la possibilitat de negociar els pressupostos per al 2024, la portaveu de Junts ha reiterat que des del partit estan sempre "preparats per negociar" i ha recordat que, per als comptes de 2023, ja van celebrar reunions per intentar arribar a una entesa: "Si se'ns necessita, anirem a la cita a parlar el que s'hagi de parlar". Preguntada per la possibilitat que demanin al president Aragonès que hi hagi eleccions anticipades, Sales ha evitat respondre a la pregunta i ha aclarit que aquest dimecres serà el president del grup parlamentari, Albert Batet, qui farà una "valoració més detallada" quan faci la seva intervenció en el marc d'aquest debat.