Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han acordat "denunciar la rebel·lia de la cúpula del poder judicial espanyol en no aplicar, de manera deliberada i arbitrària, la llei d'amnistia", fet que obliga el PSC a posicionar-se en aquesta proposta de resolució que han transaccionat els tres partits independentistes de la cambra. I és que, davant la manca de majoria independentista al Parlament, el PSC és clau perquè aquesta proposta tiri endavant. Tot i que el president Illa ha reiterat en més d'una ocasió que cal l'aplicació total de l'amnistia, l'independentisme incorpora en el redactat frases que poden ser delicades per als socialistes, com ara: "tot plegat, confirma l'existència de greus mancances democràtiques i el biaix polític de part de l'estament judicial espanyol".

El text acordat per l'independentisme també incorpora "condemnar la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l'Amnistia als condemnats i encausats per malversació en la sentència contra l'1 d'Octubre, amb uns arguments sense cap tipus de base fàctica ni cap lògica jurídica", així com reivindicar "el seu compromís amb l'aplicació plena, de forma immediata i sense discriminacions de la Llei d'Amnistia". 

 

 

Junts, ERC i la CUP carreguen contra l'Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o el Tribunal de Comptes per "utilitzar mecanismes dilatoris per retardar l'aplicació de la llei". Per tot plegat, a proposta de la CUP, insten el Govern de la Generalitat a crear un Observatori sobre la llei d'amnistia, amb la participació de les entitats. El seu objectiu, tal com relata el text, és el de "desenvolupar tasques de recopilació de totes les sol·licituds i resolucions a tribunals en el marc de l’aplicació de la llei, de seguiment i acompanyament de les persones represaliades i d’extracció de conclusions sobre el grau d’aplicació d’aquesta". 

"Quan fan gairebé quatre mesos de la seva aprovació, la majoria de casos de manifestants, polítics i càrrecs públics continuen encallats mentre que tots els policies ja han estat amnistiats", denuncia el text. I conclou: "Els tribunals, doncs, estan desobeint la llei i en cap cas es pot parlar de la fi de l’etapa de la repressió, ans al contrari, el sistema repressiu continua en marxa".

En canvi, Junts per Catalunya manté, individualment, el punt en el qual insta el Govern que exigeixi el compliment íntegre de la llei d'amnistia i emprengui accions legals pertinents davant de totes les instàncies necessàries contra totes les autoritats judicials que es neguin a aplicar la llei d'amnistia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!