Junts, ERC, el PP i Vox s’han aliat al Congrés dels Diputats per exigir al govern espanyol que “estengui la vida útil de les centrals nuclears existents”. Ha sigut en una votació d’una proposició no de llei, que és simbòlica i no té caràcter vinculant, que s’ha aprovat per 171 vots a favor (del PP i Vox), 164 en contra i catorze abstencions (de les formacions independentistes). La iniciativa impulsada pel PP reclamava allargar la vida de les nuclears i posava deures a la Moncloa per aconseguir-ho: promoure un “diàleg compromès” amb els municipis, diputacions i comunitats autònomes que es veurien afectades pel tancament de les set nuclears a Espanya (tres de les quals estan a Catalunya) i amb els diversos sectors econòmics que també “patirien el seu impacte” i adoptar les “mesures necessàries” perquè el sector industrial nuclear espanyol pugui “aprofitar les oportunitats” del reglament europeu sobre Indústria Zero Emissions Netes, que inclou tecnologies d’energia nuclear. El text del PP també apostava per “facilitar la sostenibilitat econòmica de les instal·lacions nuclears” de manera que reflecteixi el “paper fonamental” que té en la “transició energètica”, en la “garantia de subministrament elèctric segur i estable” i en la seva contribució a la “reducció dels preus del mercat elèctric i de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.

Durant el debat, que es va celebrar ahir, Junts i ERC van expressar recels cap a l’energia nuclear, però van reconèixer que l’alternativa energètica no està prou consolidada i que posar fi a l’energia nuclear de manera precipitada tindria conseqüències socials i econòmiques. “No podem prescindir de l’energia que ens aporten les nuclears sense caure en noves dependències o assumir riscos de falta de subministrament”, va lamentar Pilar Calvo. La diputada juntaire va esgrimir que la seva formació no està a favor de “perpetuar” l’energia nuclear, però va mostrar-se contrariada veient que no hi ha “garanties al 100% per prescindir-ne a tants pocs anys vista”. “El tancament de les nuclears s’ha de fer, però s’ha de fer bé. No es poden tancar les centrals deixant un desert industrial al darrere”, va defensar el diputat d’ERC Jordi Salvador, que va subratllar que els republicans no defensen “allargar la vida de les nuclears”, sinó que volen evitar un “tancament improvisat que posi en risc l’economia i la vida del territori”.

Per cert, l’acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa rebutjava l’energia nuclear. El document apostava pel “nou model energètic català”, basat en “l’extensió de l’autoconsum i les comunitats energètiques”, en la “implementació de les energies renovables”, amb “cohesió territorial” i “distribuït, participat, desnuclearitzat”. “Un model energètic que prioritzarà el foment de la generació d’electricitat renovable, inclosa preferentment la de proximitat i l’autoconsum”, destacava. I concloïa que, en conseqüència, el Govern s’oposaria als projectes “contraris a aquest model energètic”. Per cert, fa un mes, la presidenta de la Junta d’Extremadura, María Guardiola, va demanar al president de la Generalitat, Salvador Illa, que defensi la “producció de l’energia nuclear” i les centrals de Catalunya i de tot Espanya.

Pilar Calvo (Junts): “No podem prescindir de l’energia nuclear sense noves dependències o riscos de falta de subministrament”

A la seva intervenció, Pilar Calvo va posar en relleu que aquest és un tema que genera “molta preocupació” a Catalunya perquè els catalans depenen “molt més de la nuclear” que els ciutadans de la resta de l’estat: el 2024, la nuclear va representar el 20% de la producció de l’estat, mentre que a Catalunya va aportar “més del 50% del total de la generació d’electricitat”. “En els últims anys, aquest percentatge s’ha anat mantenint perquè la incorporació de les renovables no ha cobert l’augment de la demanda, aquesta és la crua realitat, una realitat que no ens agrada. [...] No estem a favor de perpetuar la nuclear de cap de les maneres”, va sostenir la diputada de Junts.

“Algú ens pot garantir que a tants pocs anys vista podem tenir garanties al 100% per prescindir de la nuclear?”, es va preguntar. I ella mateixa va respondre: “Aquestes garanties ens les ha de donar el PSOE i hem pogut comprovar que no era de fiar”. “Per sortir d’aquest atzucac necessitem més renovables a Catalunya”, va afegir. I va relatar que caldria fer tres camps de futbol de plaques solars al dia i un molí eòlic cada tres dies fins al 2050 per complir amb els objectius: “Necessitem que el govern espanyol faci els deures, l’aturada de les nuclears està lligada al desenvolupament de les instal·lacions d’emmagatzematge d’energia i el govern espanyol encara no s’ha posat ni les bateries ni les piles”. “No som aquí per respondre des del simplisme de nuclears sí o nuclears no, sinó per reconèixer que no podem prescindir de l’energia que ens aporten les nuclears sense caure en noves dependències o assumir riscos de falta de subministrament”, va concloure.

Jordi Salvador (ERC): “No defensem allargar la vida de les nuclears, però tampoc volem un tancament improvisat que posi en risc l’economia i la vida del territori"

“El tancament de les nuclears s’ha de fer, però s’ha de fer bé i aquesta és la gran distància entre les dretes i nosaltres. [...] No es poden tancar les centrals deixant un desert industrial al darrere”, va esgrimir Jordi Salvador. El diputat d’ERC va negar que la decisió sobre allargar les nuclears sigui una “elecció lliure” i va exigir tres condicions “innegociables” si es vol replantejar el calendari: “La garantia real de transició energètica cap a les renovables, un pla de reindustrialització urgent i efectiu per les zones nuclears i protecció laboral sòlida pels treballadors afectats”. “Nosaltres no defensem allargar la vida de les nuclears, però tampoc volem un tancament improvisat que posi en risc l’economia i la vida del territori”, va subratllar.

Jordi Salvador també va aprofitar el seu discurs per carregar contra el PP i contra el PSOE. “L’estat va tard en les renovables, no s’ha planificat la substitució de la producció nuclear i el model energètic del futur no pot ser un oligopoli que es protegeixi a si mateix amb els seus còmplices polítics”, va argumentar. “Els diferents governs de l’estat han estat irresponsables i no han fet bé la seva feina i ara tenim un problema greu, no hi ha hagut plans de transició energètica justos i que arribessin a temps, no hi ha inversió suficient en renovables, no hi ha garanties en els plans d’emergència de les nuclears i tenim unes dretes que només defensen els interessos de les elèctriques i dels oligopolis”, va afegir. I va advertir que les centrals nuclears catalanes “no tenen els plans d’emergència, no fan simulacres com caldria i no tenen plans d’evacuació clars de la població”. A més, compten amb unes infraestructures de transport que són un “desastre”, amb una comunicació d’emergència que és “insuficient”, amb “mala cobertura mòbil i informació poc clara” i amb unes piscines de residus que estan “plenes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!