Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han abanderat les reivindicacions dels pagesos i agricultors a la primera sessió de control del 2024 al Congrés dels Diputats. Des de Junts, Isidre Gavín ha alertat d'una “crisi sistèmica que s'ha anat aguditzant els últims anys fins a fer-se insostenible” i ha reprovat els “atacs injustos de danys ambientals que no són certs”. Per part d'Esquerra, Teresa Jordà ha considerat que les mobilitzacions i protestes d'aquests dies són “un símptoma inequívoc que el sector productor d'aliments pateix molt” i ha apuntat a dues realitats: els “efectes devastadors del canvi climàtic” i les “exigències desmesurades” del sector primari. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès a “enfortir” la Llei de la Cadena Alimentària, a simplificar els tràmits de la Política Agrària Comuna (PAC) i a implementar les clàusules mirall.
🔴 Carreteres tallades per la vaga de pagesos a Catalunya, DIRECTE | Última hora de les protestes
Isidre Gavín reclama un “punt d'inflexió urgent”
Isidre Gavín ha retret al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que fa dues setmanes no es mostrés “ni connectat ni preocupat” pels temes que ara mobilitzen el sector agrari a les carreteres i ha avisat d'un “escenari que no és per estar massa complagut”: a Catalunya, en 10 anys, s’han perdut el 20% dels pagesos, gairebé el 50% tenen més de 65 anys i la renda agrària del 2022 es va quedar per sota de la del 2008. El diputat juntaire ha reclamat amb urgència “un punt d'inflexió per situar la pagesia al lloc que mereix ser” després que “les administracions no li hagin fet cas”: Gavín ha fet una crida a “recuperar el reconeixement i el prestigi social de la pagesia”, a incorporar més joves, a implementar una PAC “més regionalitzada i més flexible”, a “frenar la importació d’aliments que no tenen els requisits sanitaris”, a fer “més inspeccions” i a “lluitar per la desburocratització del sector”.
Sánchez es compromet a “enfortir” la Llei de la Cadena Alimentària a petició d’ERC
La portaveu adjunta d'ERC, Teresa Jordà, s'ha dirigit directament a Pedro Sánchez i l'ha convidat a “legislar pensant més en el petit productor i menys en els grans terratinents” i l'ha exhortat a “reformar d'una vegada la Llei de la Cadena Alimentària per corregir les fuites que presenta”. Per exemple, fent que “els observatoris oficials publiquin el cost de producció dels productes alimentaris”. Jordà ha demanat “entendre els problemes reals del sector”, fixar uns “terminis realistes” i impulsar un “canvi de direcció urgent a escala europea” per “establir clàusules mirall en el comerç amb tercers països” i “flexibilitzar les exigències burocràtiques”. La diputada republicana avisa que si no es prenen mesures, “només guanyarà el populisme de la dreta negacionista”.
En la seva resposta, el president espanyol s'ha compromès a “enfortir la Llei de la Cadena Alimentària”, a simplificar els tràmits de la PAC i a implementar les clàusules mirall. “Crec que estem fent una política transversal d'empatia i compromís amb el camp, però cal continuar fent coses i espero comptar amb Esquerra per convalidar-les”, ha sostingut. Sánchez també ha reivindicat “l'absoluta disposició i interlocució” del govern espanyol amb el camp” i la “tasca de persuasió que farà a les institucions comunitàries davant les demandes justes” del sector.
Planas celebra la marxa enrere de Brussel·les
Per la seva banda, el ministre Luis Planas ha sostingut que l'anunci d'ahir de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de retirar la proposta per una nova llei sobre l'ús dels pesticides és una mesura “intel·ligent i oportuna”. Tanmateix, Planas ha mantingut que el “gran repte” continua sent “la reducció a la meitat dels productes fitosanitaris més nocius” i resoldre els molts problemes que hi ha “derivats de la necessària transformació dels sistemes productius cap a una producció més sostenible d'aliments”. El ministre també ha afirmat que la situació del sector primari “no hauria de ser un motiu per atiar el conflicte” i ha fet una crida a un treball conjunt entre la Comissió Europea, el govern espanyol i les comunitats autònomes.