Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han collat el Govern de Salvador Illa per la situació del català. De fet, tots dos han posat sobre la taula la necessitat d'un Pacte Nacional per la Llengua, que el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, també ha reivindicat en el marc de l'acord d'investidura amb ERC. Això sí, Junts per Catalunya hi ha posat condicions: "No hi haurà pacte fins que el Govern es personi quan hi hagi vulneracions lingüístiques i fins que signi un compromís d'ús de la llengua", ha avisat Sales en el marc de la sessió de control al Parlament. Mentrestant, la diputada d'ERC Raquel Sans, que ha demanat "celeritat i ambició" i ha demanat als grups tenir "alçada de mires i generositat", ha proposat un ple monogràfic sobre llengua durant el 2025. 

Vila voldria el pacte de "forma imminent"

Mentrestant, el conseller Vila els ha replicat que voldria signar el pacte de "forma imminent", però que han d'acabar de tancar les converses amb els grups. El conseller s'ha referit a Junts com un "element important" del pacte i ha replicat que no serà el model de cap entitat sinó de "tots". D'aquesta manera ha respost a Sales, que prèviament ha preguntat al Govern quin és el seu model lingüístic. "El de Societat Civil Catalana o el de Plataforma per la Llengua?", ha plantejat la diputada de Junts.

Precisament, tant Sales com Sans han posat de manifest la crítica situació del català, com ara que l'ús del català no arriba al 50% en cap franja d'edat o els casos de discriminació lingüística diaris en empreses, centres sanitaris, bars o restaurants. "Des del Govern fan una esperpèntica defensa d'aquest greuge, com va passar en el cas sanitari de Reus. Han creat una conselleria aparador i em sap greu per vostè, perquè està sol en un Govern que no està compromès amb el català. No hi ha cap decisió que s'hagi pres", ha criticat Sales. 

Tres anys de "canvis"

En canvi, Vila ha intentat veure el got ple i ha recordat que, segons el CEO, hi ha un 80% de la població que creu que s'ha de protegir dels drets dels catalanoparlants, mentre que més dels 2/3 creu que el coneixement del català forma part del ser català. De fet, Sans també ha recordat la tasca del Govern de Pere Aragonès, recordant la seva aposta per l'audiovisual, com per exemple la plataforma del 3Cat. 

Amb tot, el conseller Vila ha defensat que, des de fa tres anys, el Govern "està canviant el paradigma" i està afrontant els reptes de manera coordinada. I ha garantit que es prendran mesures per resoldre situacions que es donen actualment. "No pot ser que ciutadans que volen exercir els seus drets es vegin vexats per intentar-ho", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!