Els partits independentistes i el PSOE han defensat i argumentat jurídicament la robustesa constitucional de la llei d’amnistia davant la Comissió de Venècia, l’òrgan consultiu del Consell d’Europa, que està de visita a Espanya en el procés per elaborar l’informe que li va demanar el Senat. La portaveu de Justícia d’ERC, Pilar Vallugera, ha exposat a la sortida de la reunió que la Comissió està “preocupada sobretot per temes de separació de poders” i sobre si “s’han complert els procediments”. Per la diputada republicana, “ha quedat clar que l’amnistia no ha afectat la separació de poders”. Vallugera ha exposat que els membres de la Comissió de Venècia no han preguntat pel terrorisme i per les exclusions (tot i que són temes que han sortit durant la trobada) i han deixat clar que no opinaran sobre “l’oportunitat política” de l’amnistia, sinó sobre si “formalment s’han respectat els procediments que implica estar en un estat de dret”.
Per la seva banda, Josep Maria Cervera, portaveu de Justícia de Junts, ha volgut “posar en context el perquè de l’amnistia explicant l’origen del conflicte polític” i defensant la necessitat de “sortir de la repressió i continuar negociant la resolució del conflicte sense cap amenaça”. El diputat juntaire ha arguït que ha fet una “exposició molt política” i ha recordat que la llei “està en tràmit i encara pot ser esmenada”. Preguntat pels periodistes sobre la possibilitat de reformar la Llei d’Enjudiciament Criminal, ha replicat que Junts aspira a resoldre-ho a partir de la mateixa llei d’amnistia sense haver “d’obrir nous fronts”.
Des del Grup Socialista, el portaveu de Justícia i diputat del PSC, Francisco Aranda, ha exposat als representants de la Comissió de Venècia que la llei d’amnistia no implica “cap minva de drets ni de garanties”, és “sòlida, impecable, convenient i totalment ajustada a dret” i ha de servir per “resoldre un problema polític i canalitzar-lo per les vies polítiques”. “Hem pogut defensar l’estat de dret davant dels que el neguen de manera reiterada i creen una realitat que no existeix”, ha proclamat davant dels mitjans de comunicació.
El PP i Vox estripen contra l’amnistia
Sense que sigui sorpresa, el PP i Vox han fet el discurs radicalment contrari i han argumentat amb dents i ungles que la proposició de llei escapa del marc constitucional. Cayetana Álvarez de Toledo, portaveu adjunta del PP al Congrés, ha denunciat durant la reunió que la llei d’amnistia és “inconstitucional, antieuropea i corrupta” i “radicalment incompatible amb la Constitució i el dret europeu” i ha asseverat que “condemnaria Europa” i suposa una “agressió als principis jurídics essencials”. També ha mencionat “l’estrambòtica i inassumible” esmena transaccional que van pactar Junts, ERC i el PSOE en relació amb el terrorisme.
Des de Vox, Javier Ortega Smith ha relatat que ha traslladat a la Comisisó que l’amnistia respon senzillament al “mercadeig” de Pedro Sánchez amb l’independentisme i que la llei és “corrupció política” i una norma “contrària a la independència judicial”.
Una visita al Congrés gairebé d’incògnit
L’arribada de la delegació de la Comissió de Venècia al Congrés dels Diputats s’ha produït aquest dijous al matí amb màxim secretisme i hermetisme. Els representants han accedit al pati dels lleons sense ni dirigir-se als periodistes que els esperaven, han estat rebuts per la presidenta del Congrés, Francina Armengol, al Saló de Passos Perduts i, posteriorment, han enfilat la Carrera de San Jerónimo per accedir a l’edifici de l’Ampliació III, al número 36. S’havien citat amb la Comissió de Justícia a la Sala SERT i, a l’entrada, tampoc han contestat a cap pregunta de la premsa. El dimarts, fonts de l’organisme apuntaven a ElNacional.cat que no farien públic el programa de la visita ni cap altra informació sobre aquest tema i que, segons la seva pràctica habitual, publicaran una breu nota sobre la visita un cop hagi finalitzat.
Bolaños veu la visita de la Comissió de Venècia com una “gran oportunitat”
La primera cita de la delegació de la Comissió de Venècia ha sigut a primera hora. A les nou del matí, s’ha reunit amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts. Fonts del ministeri indiquen que Félix Bolaños els ha agraït la visita a Espanya i els ha ofert “tota la col·laboració que necessitin” per dur a terme la seva feina. Les mateixes veus sostenen que és “una gran oportunitat” per explicar la importància de l’amnistia amb l’objectiu d’obrir “una nova etapa d’entesa” i la “plena conformitat” de la llei amb la Constitució, el Dret de la Unió Europea i els principis del dret internacional. El ministre també ha mostrat la seva disposició a “mantenir un contacte continuat” amb la Comissió per resoldre “qualsevol qüestió” que els seus membres vulguin plantejar durant el procés de debat i tramitació del text.