Aquest dimarts es compleixen 84 anys de l'assassinat del president Lluís Companys. En marc d'aquest tràgic aniversari s'han dut a terme les tradicionals ofrenes florals al Fossar de la Pedrera, on han participat diversos partits catalans, entre els quals Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), al qual Companys pertanyia. També s'ha desplaçat a Montjuïc per homenatjar Companys el president de la Generalitat, el socialista Salvador Illa. Els republicans han aprofitat l'altaveu de l'homenatge del seu antic dirigent per exigir a l'Estat una "disculpa solemne" pels crims del franquisme contra republicans i per l'assassinat de Companys. Junts per Catalunya també ha participat un any més en l'homenatge. Entre els juntaries que han estat presents hi ha Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, qui ha assenyalat que "l'anomalia democràtica" que va provocar la persecució de Companys segueix vigent per als exiliats com Carles Puigdemont i Lluís Puig. En l'homenatge també hi han participat el PSC, els Comuns, la CUP i entitats independentistes com Òmnium Cultural, l'ANC i el Consell de la República

El secretari general adjunt d'ERC i secretari de la Mesa del Parlament, Juli Fernández, ha exigit que el govern espanyol posi tots els recursos per a qui encara no ha trobat els familiars assassinats per la dictadura. ERC ha reclamat que l'Estat restitueixi totes les persones i organitzacions a qui es va robar el patrimoni. "Ha de posar al servei de la memòria col·lectiva una disculpa solemne pels crims", ha reiterat. Fernández troba "evident" que hi ha poders amb vincles amb el passat que no apliquen l'amnistia. Segons ha informat Catalunya Ràdio, s'esperava la presència de la secretària general d'ERC, Marta Rovira però al final no hi ha participat. El expresident del partit, Oriol Junqueras, ha participat en l'homenatge a Companys a la marca de torxes celebrada a primera hora del matí. 

Per la seva banda, Laura Borràs, presidenta de Junts, ha seguit la línia de Rull i ha comparat la repressió de Companys amb la que pateixen ara altres líders independentistes. "Canvien els temps, canvien els mètodes, però es manté la pulsió repressiva de l’Estat espanyol. Tenim un president afusellat, i ara tenim un president a l’exili que no pot tornar perquè l’aparell judicial espanyol, sense miraments, no vol aplicar una llei que emana del seu propi parlament", ha declarat. 

Illa recorda el compromís del republicà

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha recordat el "compromís" de Companys.  Illa ha reivindicat la defensa de Companys de la pau i la democràcia. Després de l'ofrena floral, el president ha fet una crida a reforçar la diplomàcia i les regles, i a evitar que el món es regeixi "per la llei del més fort". Illa també ha afegit que cal avançar per mantenir "viva" la memòria històrica i col·lectiva. El president socialista ha assegurat que la figura de Companys "transcendeix sigles del partit" i que ja pertany a tothom: "És símbol del catalanisme i de totes les víctimes de la dictadura", ha conclòs.

Els Comuns també han fet la seva ofrena floral en record al president Companys. Després de l'ofrena, la líder del grup dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha defensat que el "millor antídot" contra l'extrema dreta és una nova llei de memòria democràtica. És per això que han exigit al nou Govern que la llei de memòria sigui la primera que s'aprovi aquesta legislatura. 

Després de la seva ofrena de la CUP, la presidenta del grup parlamentari, Laia Estrada, ha denunciat la "falsa normalitat que pregona el nou Govern d'Illa". "És una normalitat falsa perquè la repressió no ha acabat. Continua havent-hi repressió malgrat que no hi hagi afusellaments, afortunadament. Repressió contra el moviment independentista, però també contra el feminista, el sindical i els moviments populars de defensa del dret a habitatge", ha sentenciat. 

La repressió de l'estat, present a la jornada

En la mateixa línia que Junts i la CUP, les entitats independentistes també han aprofitat l'homenatge per denunciat que la repressió de l'estat continua. Toni Castellà, en representació del Consell de la República, ha anunciat que l'entitat farà una "proposta concreta" les pròximes setmanes per articular un "front comú" i reconciliar l'independentisme. Xavier Antich, president d'Òmnium, ha destacat la figura de Companys i la de totes les persones que van donar la vida per lluitar per les llibertats de Catalunya. Representant l'ANC, Pep Cruanyes ha remarcat que el Govern ha aplaudit el 155 i ha fet un "harakiri" de la repressió a les institucions catalanes.

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!