La Mesa del Parlament, amb majoria independentista de Junts i ERC, ha rebutjat una petició de reconsideració del PSC i una altra de Vox per tal que no s’admeti una proposta de resolució d’Aliança Catalana sobre la independència en el marc del debat de política general. Tot i que la Junta de Portaveus, sense majoria independentista, sí que havia instat a la Mesa a no portar a votació la proposta, la seva decisió no és vinculant i la Mesa ha tirat pel dret. 

Concretament, el redactat demana "restituir formalment l’estat català com a independent i sobirà, de dret, democràtic i social, en el marc de la Declaració d'Independència aprovada pel Parlament el 27 d’octubre de 2017”, i “implementar la Llei 20/2017 de transitorietat jurídica i fundacional de la República” del mateix any. El PSC s’ha quedat sol en el veto a aquesta resolució, i Junts i ERC han tombat la petició a la Mesa, que permet així que s’inclogui en el llistat de propostes a votar.

Els 'hits' del debat de política general

El debat de política general, finalment, votarà aquesta proposta de resolució d'Aliança Catalana. Un debat que començarà a les 17 hores i que ha de servir per saber l'orientació política de l'any legislatiu. Entre les propostes que es votarà hi ha l'acordada entre Junts, ERC i la CUP de denunciar la “rebel·lió” de la cúpula judicial amb l'amnistia, que busca posicionar el PSC en aquest aspecte davant la lentitud en l'execució de la llei d'amnistia per part dels jutges. Junts, ERC i la CUP carreguen contra l'Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o el Tribunal de Comptes per "utilitzar mecanismes dilatoris per retardar l'aplicació de la llei". Entre els 'hits' que es tractaran en el ple d'aquesta tarda també hi ha el Hard Rock, el Quart Cinturó i l'ampliació de l'aeroport del Prat, a proposta del PP, que busca posicionar el PSC. A més, ERC i PSC també busquen explicitar el finançament singular, mentre Junts proposa especificar que el nou finançament ha de sortir de la LOFCA. 

Així mateix, els juntaires també volen posicionar el PSC amb la senda de dèficit i el dèficit d'inversions del govern espanyol a Catalunya. D'altra banda, ERC també vol evidenciar que el Parlament està a favor d'un referèndum d'autodeterminació, malgrat que l'independentisme no compti amb majoria. També hi ha propostes en matèria d'habitatge, malgrat que el dominador comú -també Junts- és el de regular els lloguers de temporada i els lloguers d'ús turístics i habitacionals. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!