Nous noms. Junts per Catalunya i Esquerra Republicana volen ampliar la mirada de la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre l’operació Catalunya i han registrat dues noves llistes amb peticions de compareixences. La seva voluntat és endinsar-se en l’anàlisi de la branca andorrana de la guerra bruta contra l’independentisme a través de la caiguda de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i posar el focus en el cas Pegasus d’espionatge contra líders independentistes, activistes i advocats, un escàndol que esquitxa Pedro Sánchez i del qual es compleixen tres anys. En total, les dues llistes, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, inclouen 67 noms (36 d’ERC, 24 de Junts i set de repetits). Un dels més rellevants és el de l’actual ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui els partits independentistes volen demanar explicacions pel Catalan Gate, que va tenir lloc quan ell ja estava al capdavant del ministeri. A més, també volen que comparegui el seu número dos com a secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz.

Els altres cinc noms repetits entre ERC i Junts són els de José Antonio Nieto (secretari d’Estat de Seguretat entre el 2016 i el 2018, que va comparèixer fa uns mesos a la comissió sobre el 17A), Juan Manuel Vega Serrano (director general del SEPBLAC), Jorge Moragas (director del Gabinet de Mariano Rajoy del 2011 al 2018), Antonio Giménez Raso (policia destinat a Catalunya) i Jaime García Legaz (secretari d’Estat de Comerç del 2011 al 2016). A més, ERC vol convocar José María Aznar, tres ministres de Mariano Rajoy, el marit de María Dolores de Cospedal, l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola i l’actual directora del CNI i els seus dos predecessors. Per la seva banda, Junts advoca per citar l’advocat Andreu Van den EyndeJosep Lluís Alay (el cap de l’oficina de Carles Puigdemont).

Explicacions al CNI sobre el cas Pegasus, experts de Citizen Lab i espiats

En relació amb el Catalan Gate, Esquerra vol preguntar directament als responsables del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI): Esperanza Casteleiro Llamazares (directora del CNI des del maig del 2022), Paz Esteban (directora del CNI del 2019 al 2022, va ser destituïda per l’escàndol del cas Pegasus) i Félix Sanz Roldán (director del CNI entre 2009 i 2019, que va ser el primer compareixent a la comissió del 17A).

Mentrestant, Junts posa el focus en experts i afectats per l’espionatge. Entre els onze noms relatius al cas Pegasus que proposa, sobresurten els d’Andreu Van den Eynde (l’advocat d’Oriol Junqueras, membre de la junta d’Iridia i afectat per l’espionatge amb Pegasus), Josep Alay (director de l’Oficina de Carles Puigdemont), Elies Campo (expert en ciberseguretat i investigador de The Citizen Lab) i Ronald J. Deibert (director de Citizen Lab). I inclouen set persones més:

  • Aljosa Ajanovic, expert en espionatge d’EDRI Network
  • Bill Marzack, investigador principal en The Citizen Lab i investigador postdoctoral a la Universitat de Califòrnia
  • Pieter Omtzigt, ponent de l’informe sobre l’espionatge polític amb Pegasus del Consell d’Europa
  • Shopie int Veld, portaveu de la comissió sobre Pegasus del Parlament Europeu
  • David Kaye, relator de l’últim informe de la Comissió de Venècia i relator especial de les Nacions Unides sobre llibertat d’expressió i opinió entre el 2014 i el 2020
  • Donncha O Cearbhaill, director d’Amnesty International Security Lab
  • Ronan Farrow, director de Surveilled: sota escolta, un documental sobre l’escàndol internacional de Pegasus

La branca andorrana de l’operació Catalunya

En relació amb el cas de la BPA i la branca andorrana de l’operació Catalunya, Junts i ERC coincideixen en un nom: Juan Manuel Vega Serrano, l’actual director general del SEPBLAC (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries) i president del GAFI (Grup d’Acció Financera Internacional) des del juliol del 2016. En una denúncia interna que va presentar el desembre del 2015, José Manuel Villarejo va assegurar que era una “persona d’absoluta confiança” del ministre Luis de Guindos i que es comportava de “manera obscurantista” amb els seus treballadors sobre les seves peticions d’informació. Els dos partits independentistes ja van sol·licitar la seva compareixença quan la comissió d’investigació va començar a caminar, però el PSOE no ho va acceptar.

A més, ERC inclou deu noms més, entre els quals destaquen Luis de Guindos (ministre d’Economia entre el 2016 i el 2018 i màxim responsable del SEPBLAC), Xavier Espot (actual cap del Govern d’Andorra) i Bonifacio Díez Sevillano (agregat d’Interior a Andorra el 2014). Tots tres estaven en la seva petició inicial, però no es van incloure al primer llistat definitiu. A més, volen convocar els dos expropietaris de la BPA: Higini Cierco i Ramon Cierco (a la primera llista, només apareixia Higini, malgrat que no ha arribat a ser convocat). I Celestino Barroso (agregat d’Interior a Andorra el 2014, que també estava al llistat que es va aprovar originàriament).

Més noms. Junts també vol que compareguin Ángeles Rodríguez Lorenzo (instructora del SEPBLAC) i Raquel Cap Pérez (subdirectora general d’inspecció i control SEPBLAC). Finalment, ERC inclou cinc peticions de compareixença més:

  • Jennifer Shasky Calvery, executiva del FinCEN, autora de la nota que va comportar la fallida de la BPA
  • Marc Varri, agregat de l’FBI en l’ambaixada de Madrid
  • Anton K. Smith, conseller d’Assumptes econòmics de l’ambaixada a Madrid el 2014
  • Carlos Fiñana Pifarré, cap de la UIFAND (Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra)
  • Gilbert Saboya, exministre d’Exteriors d’Andorra

ERC vol citar Aznar, tres ministres de Rajoy, el marit de Cospedal i Victoria Álvarez

Més peticions d’ERC. Tal com van anunciar, els republicans volen interrogar José María Aznar, president del govern espanyol del 1996 al 2004. A més, demanen que compareguin tres ministres amb Rajoy a la Moncloa: Alberto Ruíz-Gallardón (de Justícia entre el 2011 i el 2014), Rafael Catalá (de Justícia entre el 2014 i el 2018) i José Ignacio Zoido (d’Interior entre el 2016 i el 2018). I inclouen a Pablo Casado (vicesecretari general de Comunicació del PP entre el 2015 i el 2018 i president del PP del 2018 al 2022) i Soraya Sáenz de Santamaría (vicepresidenta del govern espanyol entre el 2011 i el 2018, que està citada el pròxim 5 de maig).

Així mateix, en les seves peticions inclouen Victoria Álvarez (exparella de Jordi Pujol Ferrussola, es va filtrar una conversa que va tenir amb Alicia Sánchez-Camacho a La Camarga el 2010), Ignacio López del Hierro (empresari i marit de María Dolores de Cospedal), Daniel de Alfonso (director de l’oficina Antifrau de Catalunya entre el 2011 i el 2016), Ignacio Cosidó Gutiérrez (director general de la Policia entre el 2012 i el 2016 i portaveu del PP al Senat del 2018 al 2019) i José Manuel Villarejo (excomissari de la Policia Nacional i un habitual de les comissions d’investigació del Congrés, ja que va comparèixer la passada legislatura i el desembre a la comissió del 17A).

 

Les altres deu peticions de compareixença d’ERC

  1. Francisco Marco, investigador privat
  2. Jesús Vicente Galán, excap de la Secció de Vigilàncies i Seguiments de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia
  3. José Ángel Fuentes Gago, excap de gabinet del DAO
  4. José Maria Clemente, financer
  5. Manuel Sánchez Corbí, coronel de la Guàrdia Civil
  6. Manuel Vázquez, cap de la UDEF del 2012 al 2016
  7. Pau Molins, advocat
  8. Pedro Esteban Cobrero, comissari de la Policia Nacional
  9. Rubén Eladio López, inspector en cap de la Policia Nacional
  10. Susana Monje, exvicepresidenta del Barça

Les altres onze peticions de compareixença de Junts

  1. Álvaro Ibáñez, inspector de la UDEF amb TIP 89140
  2. Ana María Botella, secretària d’Estat de Seguretat del 2018 al 2020
  3. Eugenio Pereiro Blanco, comissari general d’Informació de la Policia Nacional
  4. Íñigo Fernández de Mesa, secretari d’Estat d’Economia i exsecretari General del Tresor
  5. Inspector en cap de la Direcció General de la Policia amb carnet professional n. 80.903
  6. Inspectora en cap de la Direcció General de la Policia amb carnet professional n. 87.503
  7. Inspector de la Direcció General de la Policia amb carnet professional n. 127.226
  8. Subinspector de la Direcció General de la Policia amb carnet professional n. 102.704
  9. Inspector de la Direcció General de la Policia amb carnet professional n. 120.054
  10. Agent de la UDEF amb carnet professional n. 127.263
  11. Agent de la UDEF amb carnet professional n. 129.615

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!