Ofensiva de Junts per Catalunya contra el cas que Plataforma per la Llengua va denunciar com a discriminació lingüística a l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona. I és que el grup parlamentari liderat per Albert Batet i Mònica Sales han registrat una sol·licitud de compareixença de la consellera de Salut, Olga Pané, i del conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, perquè donin explicacions. “El Govern ha de donar respostes a aquestes pràctiques inacceptables. Entre tots hem de vetllar pels drets lingüístics dels pacients, perquè això també millora tot el procés d’atenció i de servei que reben”, ha dit Mònica Sales aquest dimarts en unes declaracions distribuïdes a la premsa.

I és que segons Plataforma per la Llengua un metge de l'Hospital es va negar a atendre una pacient amb amnèsia perquè volia parlar-li català: "Estem a Espanya i aquí es parla espanyol", va etzibar-li el metge, qui també va titllar la pacient de "maleducada i xenòfoba" en veure que la pacient no cedia. L'acte de discriminació va ser el passat diumenge 15 de setembre al vespre, quan la dona va acudir a l'hospital amb el marit perquè havia tingut un episodi d'amnèsia temporal durant el matí.

Bateria de preguntes sobre les accions de l'executiu d'Illa

És per això que Junts per Catalunya també ha registrat diverses preguntes parlamentàries per tal que el Govern doni explicacions. “El Govern no pot seguir sense donar explicacions. Tenir un departament Política Lingüística ha de servir per defensar la llengua catalana. De què serveix tenir-lo si no s’emprenen accions contra un cas tan evident de discriminació lingüística?”, ha recriminat Sales. Així mateix, la portaveu ha recordat que “vulnerar drets lingüístics va en contra de la carta europea de drets fonamentals. Fa massa temps que aguantem aquestes vexacions”, ha advertit.

 

De fet, Sales ha interpel·lat al Govern preguntant-li si té previst personar-se en els casos de discriminació lingüística que pateixin els ciutadans catalanoparlants i, en cas negatiu, com pensa defensar els seus drets lingüístics. En aquesta mateixa línia, Sales pregunta “de què serveix un Departament de Política Lingüística per no fer polítiques a favor de la llengua?. Per això, el grup parlamentari ha reclamat al Govern conèixer en què ha millorat per als drets dels catalanoparlants que existeixi un Departament de Política Lingüística.

El Govern encara no ha denunciat els fets

Junts també ha denunciat que el Departament de Salut encara no hagi denunciat els fets ni hagi mostrat suport a la pacient perjudicada. Per això, el grup parlamentari ha preguntat al Govern si pensa obrir una investigació al centre hospitalari Dexeus per constatar aquesta discriminació lingüística i evitar que fets com aquests es repeteixin en el futur. En paral·lel, Junts vol saber quantes denúncies per discriminació lingüística amb relació al català ha rebut al Departament de Salut durant el 2023 i els nou primers mesos del 2024.

Tanmateix, el grup parlamentari ha preguntat al Departament de Salut com ha procedit davant d’aquests casos. A banda de les compareixences dels consellers de Salut i Política Lingüística, Junts també ha sol·licitat la compareixença d’un representant de l’Hospital Universitari Dexeus, del director del Servei Català de Salut (CatSalut) i de Plataforma per la Llengua.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!