Crit al cel de Junts per Catalunya davant del nou escàndol sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017: l’imam de Ripoll cobrava 500 euros mensuals com a confident del CNI quan es van produir els atacs terroristes del 17A. La diputada al Congrés Pilar Calvo, la responsable de Junts de seguir la comissió que investiga aquells atemptats, ha denunciat al seu perfil de Twitter (X) la negligència dels serveis d’intel·ligència espanyols. “Amb els documents que hem demanat desclassificar quedarà demostrada aquesta relació en el temps i que l’Estat va saber del gihadisme d’es-Satty des de bon principi”, ha exclamat; en un mateix missatge en què ha lamentat que el CNI “no va informar mai els Mossos d’Esquadra de res de tot això, va permetre que fes d’imam de Ripoll i que adoctrinés aquells joves terroristes”. Joaquim Forn, conseller d'Interior en aquell moment, ha manifestat en una entrevista a Ràdio Estel que “hi ha prou elements perquè la justícia intervingui”. “Encara que sigui per un error de deixadesa, cal que algú assumeixi responsabilitats”, ha assenyalat.
Davant de les noves informacions sobre el cervell d'aquells atacs terroristes, el partit de Carles Puigdemont ha registrat un escrit a la Mesa de la comissió en el qual sol·licita la desclassificació de la documentació de l'oficina del CNI a Girona i tres noves compareixences: la de l'excap de la divisió de contraterrorisme de Girona i actualment subdirector general del CNI, Luis Garcia Terán; la de l'oficial de relació en contacte amb l'imam de Ripoll; i la del seu superior en el moment del seguiment.
El diari ABC ha publicat aquest dimecres que l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty era confident del CNI en el moment dels atemptats i cobrava mig miler d’euros al mes. El passat mes de novembre, l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán va comparèixer a la comissió del Congrés que investiga els atemptats del 17A i va afirmar que es-Satty “no va ser ni col·laborador ni informador del CNI”. Aleshores va assegurar que els contactes entre agents del Centre Nacional d’Intel·ligència i l'imam a la presó de Castelló només tenien com a objectiu fer tasques de control del gihadisme, i que vincular els serveis secrets espanyols amb els atemptats és “una infàmia”. Ara, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya advoquen perquè la Cambra Baixa pugui tornar a interrogar-lo.
Nou interrogatori a l'exdirector del CNI
Els republicans, de fet, ja han registrat una petició a la Mesa de la comissió de la Cambra Baixa perquè torni a citar Roldán com a testimoni. En el document, ERC assenyala que l’exdirector de la intel·ligència espanyola “ha de donar explicacions en relació amb les noves informacions aparegudes a la premsa que acreditarien la presumpta falsedat de les seves exposicions a la Comissió d’investigació sobre la vinculació estable entre el CNI i Abdelbaki es-Satty”. “El pitjor atemptat de la història recent del sud d'Europa va ser finançat en part amb els diners públics que es pagava a un confident que va resultar ser un terrorista gihadista; els responsables són uns inútils i negligents més preocupats en buscar urnes que en fer la seva feina”, ha denunciat a Twitter (X) el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián.
Junts per Catalunya també té "claríssim" que cal tornar a interrogar Roldán, però demana tenir abans més informació desclassificada. "Podria tornar a mentir impunement", ha advertit la diputada Pilar Calvo aquest dimecres. La juntaire també ha afirmat que les noves informacions demostren que Es Satty va ser col·laborador del CNI "com a mínim des de la sortida de la presó de Castelló fins al moment dels atemptats", fet que "demostraria que l'exdirector del CNI va mentir a la compareixença de la comissió d'investigació del 17-A".
Els nous documents que exigeix Junts per Catalunya
Per altra banda, fonts de Junts expliquen que també exigiran al govern espanyol més informació desclassificada sobre aquells atemptats. El passat mes de gener, després que es desclassifiquessin els informes de les entrevistes que va mantenir el CNI i la Guàrdia Civil amb Abdelbaki es-Satty a la presó de Castelló i la transcripció de la compareixença de Félix Sanz Roldán a la Comissió de Secrets Oficials el març del 2018, Junts per Catalunya va demanar nova informació.
Els juntaires volen que el CNI desclassifiqui informació sobre els registres del telèfon mòbil que se li havia donat a es-Satty per poder mantenir el contacte amb ell, així com de la bústia morta de correu electrònic, informes de seguiment mentre era imam a la Mesquita de Castelló, transcripcions i informe de les entrevistes mantingudes amb el gihadista, documentació que acrediti que es-Satty va estar ingressat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona el 2014 i que va ser visitat pels Mossos d’Esquadra, la nota facilitada pel CNI a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat els dies posteriors als atemptats del 17A fent un resum del que se sabia d’es-Satty, la documentació que l’imam havia presentat per evitar la seva expulsió al Marroc i notes d’intel·ligència i correus electrònics del comissari José Manuel Villarejo alertant d’informacions que parlen de la possible radicalització d’un imam.
Per altra banda, Junts demana la documentació que acrediti, si és el cas, que el CNI va demanar que es-Satty fos testimoni protegit en l'anomenada Operació Xacal que instruïa el jutge Baltasar Garzón. Segons el partit de Carles Puigdemont, altres testimonis d'aquest cas van declarar que l'imam formava part del grup d'estrets col·laboradors del gihadista Mohammad Mrabet Fhasi, i que va conviure amb Bilal Belgacem, autor d'un atemptat suïcida contra tropes italianes a l'Iraq l'any 2003. La Guàrdia Civil va elaborar, segons Junts, un informe que va aportar a Garzón dins d'aquest mateix judici en què es descartava la vinculació d'es-Satty amb la cèl·lula gihadista de Mrabet, informe que el partit també demana que es desclassifiqui.