La nit electoral de diumenge ha acabat, com era d'esperar, en un ball de pactes. I això no obstant, des que aquell vespre la candidata de Junts, Laura Borràs, va parlar amb el republicà Pere Aragonès per felicitar-lo pel resultat, a la seu de Junts no s'ha rebut cap més trucada d'ERC per informar sobre el compàs o el ritme de la dansa.
De moment, Junts ha pogut saber a través dels mitjans de comunicació que Esquerra havia decidit obrir el ball amb la CUP. Els republicans van atribuir aquesta decisió a què "és un actor indispensable i un dels partits que han sortit més reforçats de la cita electoral". En un comunicat van anunciar que deixaven els fins ara socis de Govern per una segona fase, en què "continuarà la ronda amb Junts i els Comuns".
Construir el relat
Al partit de Carles Puigdemont s'atribueix aquest gest i el silenci que l'acompanya al moviment de peces dels negociadors d'Aragonès, a la voluntat de deixar clar qui dirigeix les negociacions i l'interès per crear un relat en què s'imposi la imatge d'unes converses sobre l'eix ideològic i una agenda social.
"Som respectuosos. I serem pacients, enormement pacients", assegura un dirigent de Junts que insisteix, tal i com aquest dilluns subratllava el secretari general, Jordi Sànchez, que la iniciativa correspòn a Aragonès i que el que esperen saber és "què vol fer ERC per posar en valor el resultat electoral de diumenge".
Junts es resisteix a parlar de distribució de poders, de conselleries i carrecs. Considera que aquest va ser l'error de l'anterior legislatura, no fixar abans quin era el full de ruta; i que va ser això el que va acabar provocant una constant tensió entre els socis.
Negociadors
A partir d'aquí, a la seu del partit, s'envolta d'una absoluta discreció les exigències que pensen plantejar, fins i tot els membres de l'equip negociador, tot i que ningú dubta que més enllà dels noms que l'integrin, Puigdemont, Borràs i Sànchez són els qui marcaran el camí a seguir. Esquerra ha situat al capdavant de les converses el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové, la portaveu, Marta Vilalta, i la número dos de la candidatura, Laura Vilagrà.
Així les coses, i mentre Esquerra es fa esperar, Junts esmola les seves defenses. D'entrada per evitar quedar atrapada en una confrontació amb els comuns, la qual cosa considera que, en realitat, no és el seu problema. Al llarg de la campanya, Borràs va deixar clar que el seu objectiu és aconseguir "un Govern independentista, no un Govern amb independentistes". Aquest matí, Sànchez hi ha afegit un matís: "si ells accepten una proposta independentista, endavant".
És a dir, Junts passa la pilota als comuns, que siguin ells els qui expliquin si estan disposats a entrar en un Govern independentista i, sobretot, a ERC que haurà d'argumentar en què consisteix la seva via ampla.
Mentrestant, 48 hores després de la nit electoral, el telèfon segueix sense sonar a la seu de Junts.