L'emplaçament públic que ha plantejat Esquerra per tancar un acord d'investidura entre Sant Jordi i l'1 de maig no ha agradat a Junts. El partit de Carles Puigdemont insisteix que el seu objectiu és un pacte per a un govern estable i no una simple investidura. La portaveu, Elsa Artadi, ha advertit que l'acord no depèn només de Junts sinó que Esquerra doni resposta a la seva reclamació de més detalls per tancar els "serrells" pendents. "La prudència a l'hora de fer declaracions també podria contribuir", ha reblat.

Com és ja habitual els dilluns, Esquerra ha comparegut en roda de premsa mitja hora abans que Junts i ho han fet amb un missatge contundent, protagonitzat pels quatre negociadors republicans en què han reclamat un acord entre Sant Jordi i l'1 de maig i han retret al partit de Puigdemont que no hi ha esculls per a l'entesa sinó excuses.

Sense data

Artadi ha evitat posicionar-se sobre les dates durant la compareixença i ha advertit que el calendari per tancar l'acord no només depèn de Junts sinó del retorn dels documents que han fet arribar a ERC. "El que no volem assumir és la responsabilitat d'un mal acord", ha insistit la portaveu.  

Ha explicat que les converses estan "llunyíssim" d'una repetició electoral, però ha reclamat perfilar més el pacte per garantir un govern estable. Entre els escadussers detalls que ha aportat sobre les converses, ha explicat que des del primer dia les negociacions es produeixen a diferents nivells i tasques: l'acord programàtic, disseny institucional, l'estratègia conjunta de l'independentisme a Catalunya, Madrid i Europa, i l'acord al Parlament, que ha assenyalat com el més tancat.

 

Prudència

Just el dia en què ERC i Junts han ventilat públicament les diferències, Artadi ha advertit que no n'hi ha prou amb establir mecanismes de coordinació per garantir la solidesa de l'acord. "A ningú se li escapa que pots fer tantes comissions com vulguis, que al final és una qüestió de confiança. Si aquests comitès i comissions han de funcionar depèn de la bona relació, voluntat política, les confiances i el saber fer de les persones que hi són", ha reblat.

En aquest punt ha subratllat, en referència implícita a les declaracions públiques dels republicans, que "la prudència a l'hora de fer declaracions també ajudaria a seguir teixint relacions que en aquest moment podrien ser més sòlides del que són". "Hi ha declaracions que no entenem que s'estiguin fent", ha advertit a més de rebutjar els retrets republicans sobre diferències internes a Junts que estarien alentint l'acord. De fet, Artadi ha emplaçat Esquerra "a molta més feina i menys declaracions".

Serrells

A l'hora d'explicar la falta d'entesa entre les dues parts, la portaveu ha parlat de serrells -"i no menors"- en temes programàtics i de disseny de Govern, però també pel que fa l'acord sobre estratègia conjunta i disseny institucional.

Ha admès que Junts reclama concretar al màxim detall les negociacions, però ha evitat entrar en concrecions sobre en quins punts no hi ha entesa. Amb tot ha admès que estan a l'espera de la resposta d'ERC sobre "la part programàtica i disseny global del Govern", el denominat decret d'àmbits.

Elsa Artadi / Júlio Díaz

La portaveu, Elsa Artadi, durant la roda de premsa / Julio Díaz

Més detall i compromís

En concret, a l'hora de reclamar més detalls del programa de Govern, ho ha argumentat amb una imatge gràfica: "ERC ens va passar un document que tenia nou pàgines i nosaltres els havíem traslladat un que en tenia 57 i amb més de 300 mesures".

"Volem molt més de detall, molt més compromís. Saber que vol fer aquest govern en cadascun dels àmbits que són importants, des d'habitatge fins a seguretat o cohesió territorial", ha reclamat.

Artadi ha advertit que Junts havia intentat ser "molt prudents" i no ha amagat el malestar per les declaracions dels republicans als mitjans. Ha insistit a reclamar més reunions i ha assegurat que han demanat des del primer moment que les reunions siguin diàries.

Congrés dels diputats

Ha admès també que reclamen més coordinació en l'estratègia conjunta de l'independentisme a Madrid, en particular en tot allò que tingui a veure amb la política antirepressiva però també en defensar els interessos de la Generalitat. Ha reclamat fer valer els vots dels diputats independentistes a Madrid, en temes com els fons europeus -"aquí hi ha hagut una descoordinació que està acabant amb centralització per part de Pedro Sánchez", ha advertit- o en qüestions que tenen a veure amb el Govern i les competències o política de la Generalitat. 

Junts manté que no demana que els partits independentistes votin sempre igual a Madrid però que en elements que tenen a veure amb l'autogovern i defensa de les competències de la Generalitat els grups al Congrés s'han de coordinar.

Erra, candidata al Consell Nacional

D'altra banda, en relació al congrés extraordinari que ha de celebrar Junts el 7 i 8 de maig per escollir el president del Consell Nacional i el defensor de l'afiliat, ha explicat que entre dijous i el 26 d'abril hi haurà la validació de les candidatures. Hi ha dues candidatures a presidir el consell nacional, Vicenç Vilalta i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. Mentre que per a ocupar la responsabilitat com a defensora dels afiliats s'han presentat quatre militants.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa virtual / Julio Díaz