Junts replica a les pressions del president, Pere Aragonès, per a l'aprovació dels pressupostos. Els exsocis del Govern exigeixen a Aragonès "un acord de claredat" per saber amb qui vol governar ara que només compta amb 33 dels 135 diputats del Parlament. "Amb aquesta minoria no es pot garantir la governabilitat. Amb minoria absoluta no es pot governar Catalunya", ha sentenciat el portaveu del partit, Josep Rius, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit.

Des que Junts va sortir del Govern, Aragonès ha mantingut una pressió constant damunt d'aquesta formació reclamant els seus vots al projecte de pressupostos de l'executiu amb l'argument que van ser elaborats per un conseller de Junts. Rius ha explicat que el president va contactar amb el secretari general del partit, Jordi Turull, poc abans de l'entrevista que va oferir dijous a TV3, on va anunciar que es reuniria amb els grups per abordar el projecte. Aragonès va obrir l'endemà amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, la ronda de reunions per buscar suports als pressupostos.

Acord de claredat

Després d'insistir que el Govern ha passat de comptar amb un 52% del Parlament a tenir només un el 21% que representen els 33 diputats d'ERC, i després de descartar que Aragonès se sotmeti a la qüestió de confiança que li exigeixen perquè, segons Rius, "sap que la perdria", Junts ha reclamat avui al president "davant del debat de pressupostos un acord de claredat per saber amb quines majories compta al Parlament i amb quins aliats vol tirar endavant la legislatura".

Precisament, Junts ha decidit a la reunió d'avui incorporar les exconselleres Lourdes Ciuró i Victòria Alsina a l'executiva, de la qual ja formen part Jordi Puigneró, Jaume Giró, Gemma Geis i Violant Cervera. L'objectiu és, segons Rius, incorporar la seva experiència per "fiscalitzar" l'acció del Govern.

Discrepàncies internes

El portaveu ha assegurat que dins del Govern hi ha discrepàncies en relació als suports amb què ha de comptar Esquerra per aprovar els pressupostos, atès que el president del partit, Oriol Junqueras, ha dit que vetava PSC mentre que Aragonès ha evitat tancar la porta a un acord amb els socialistes, el conseller Quin Nadal ha apostar per "aprovar els pressupostos amb qui sigui" i la consellera Meritxell Serret "no ha descartat cap escenari".

Segons Rius, la pressió que fa Aragonès a Junts "només és una coartada per justificar el seu pacte amb el PSC a Catalunya o pactes amb el PSOE a Madrid". En qualsevol cas, davant de l'emplaçament d'Aragonès a Junts perquè recolzi els pressupostos elaborats pel conseller Jaume Giró, aquesta formació insisteix que aquell projecte està pensat per un govern de coalició i no són els que hauria fet aquest partit en cas d'haver governat en solitari.

Pel que fa la crisi que viu la Policia de la Generalitat després de la destitució del comissari Josep Maria Estela, ha advertit que "el cos de Mossos d'Esquadra no es pot permetre aquesta inestabilitat, tampoc el seu desprestigi". "Les institucions s'han de respectar i malauradament el cos de Mossos d'Esquadra s'està ressentint d'aquesta inestabilitat dels darrers deu dies", ha reblat.