Junts per Catalunya exigeix al Govern que faci un "canvi de rumb urgent en la governança" per combatre la sequera. En el marc del ple monogràfic sobre aquesta qüestió i el canvi climàtic, impulsat per la CUP i els comuns, el president del grup parlamentari juntaire, Albert Batet, ha demanat "abandonar la confrontació per fomentar la cooperació entre administracions" i ha instat el Govern a "actuar amb transparència, que lideri i prengui decisions". Junts retreu a l'executiu que "s'hagi centrat més en la demanda i hagi gestionat malament l'oferta" de l'aigua i que estigui "posant-se de perfil i esperi que la solució vingui de Madrid": "D'un Govern independentista s'esperen solucions nacionals, pateixen d'espanyolitis i pidolen a l'Estat", ha etzibat el diputat Salvador Vergés.

🔴 Debat sobre la sequera al Parlament de Catalunya, DIRECTE

En aquest sentit, Batet ha avançat que les propostes de resolució del seu grup aniran encaminades a plantejar una "solució nacional": "Davant un problema de país, calen solucions de país". El dirigent de Junts ha retret al president Pere Aragonès, al conseller David Mascort i a Salvador Illa que no haguessin fet "cap proposta nova" durant les seves intervencions. Amb tot, Albert Batet ha assegurat que el seu partit està "en plena disposició per treballar" i ha demanat, de nou, la convocatòria d'una cimera de l'aigua entre partits amb representació parlamentària. Al mateix temps, ha fet una crida perquè no hi hagi confrontació entre "pagesia i turisme, entre indústria i ajuntaments o entre zones governades per la CHE i les de l'ACA" i ha afirmat que "hi ha sectors afectats per la sequera que no se senten escoltats pel Govern".

"Transparència" amb el cost de l'aigua en vaixells 

Qui també ha intervingut és el diputat Salvador Vergés, que ha qüestionat el cost de l'aigua que podria arribar en vaixells des de Sagunt i que sosté que és la "xocolata del lloro". Junts ha insistit que el Govern ha d'explicar "què costarà i com es pagarà" aquest trasllat d'aigua i sosté que, si s'hagués accelerat la potabilitzadora del Besòs, això no caldria: "Amb la potabilitzadora, el cost d'un metre cúbic d'aigua seria de 0,25 cèntims. El cost del metre cúbic de l'aigua que arribi en vaixells serà de 10 euros. A més, si la potabilitzadora ja s'hagués accelerat, tindríem el doble d'aigua respecte a la que arribarà en vaixells".

 

Vergés ha exposat que el seu grup plantejarà un Pla Nacional de Resiliència Hídrica, que integri les infraestructures de la llei que el Parlament va aprovar el mes de maig, un pla de zero abocament al mar de depuradores costaneres, la tecnificació de regadius, la digitalització del cicle de l'aigua o la modernització dels canals d'Urgell. També els juntaires advoquen per constituir taules d'emergència amb els sectors més afectats per la sequera per "consensuar els ajuts de compensació necessaris" i una potencial flexibilització de les restriccions adequades a les casuístiques de cada sector. Finalment, Vergés ha assegurat que si la pagesia, l'aigua i les renovables fossin assignatures, en les tres el Govern "suspendria".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!