La reculada inèdita de Catalunya a l'informe PISA, que situa el país a la cua d'Espanya i de l'OCDE en matemàtiques, ciència i comprensió lectora, ha encès les alarmes dels grups parlamentaris. El PSC ha reclamat "mesures urgents" al Departament d'Educació per revertir la situació, una demanda que també fa Junts per Catalunya, que insta a un "canvi de rumb" en aquesta matèria. La portaveu del grup parlamentari juntaire, Mònica Sales, ha qualificat d'"alarmants" les dades publicades per PISA aquest dimarts i per això ha exigit a l'executiu que passi "de les paraules als fets": "Cal passar a l'acció. L'educació és la base que marca l'evolució de qualsevol país i, realment, l'informe PISA retrata una situació alarmant a Catalunya", ha afegit.
En aquest sentit, Junts entoma aquesta problemàtica com a "greu" perquè té "conseqüències de present i, sobretot, de futur". Per tot plegat, el grup parlamentari de la formació juntaire demanarà la compareixença de la consellera d'Educació, Anna Simó, perquè volen que "doni les explicacions oportunes sobre com el Departament pensa revertir aquesta situació". "Cal que el Govern redefineixi les línies estratègiques en les seves polítiques educatives", creuen des de Junts per Catalunya.
Segons Sales, aquests resultats evidencien la necessitat d'un "canvi de rumb" perquè, a més, fa "més visible que mai la pèssima gestió del conseller Josep Gonzàlez Cambray al capdavant d'Educació". En paral·lel, la portaveu del grup parlamentari de Junts demana que s'implementin les propostes de resolució que es van aprovar en el ple monogràfic sobre qüestions educatives que es va celebrar a finals de juny: "El Govern ha d'implementar els acords del Parlament, el sistema educatiu de Catalunya necessita canvis urgents i no pot esperar més".
Puigdemont: "No fem veure que plou"
Des de Junts, també s'ha pronunciat sobre els resultats de l'informe PISA el president a l'exili, Carles Puigdemont. En un missatge a X (abans, Twitter), el també eurodiputat ha manifestat que aquest és un "problema alarmant que hem d'impedir urgentment que es converteixi en estructural". Puigdemont ha afegit que, en aquesta matèria, "ens hi va el país i el model de societat bastit durant generacions". El president a l'exili sosté que, durant massa anys, hi ha hagut "debats mal enfocats" i una "política poc competent i acomplexada". En definitiva, Carles Puigdemont considera que "l'alarma s'ha encès" i ha fet una crida a treballar per revertir-ho: "No fem veure que plou!".
Un problema alarmant que hem d’impedir urgentment que es converteixi en estructural. Ens hi va el país i el model de societat bastit durant generacions. Massa anys de debats mal enfocats, i una política poc competent i acomplexada.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) December 5, 2023
L’alarma s’ha encès. No fem veure que plou! https://t.co/73dAsSt4Kb
"Posar l'excusa d'una mostra sobrerepresentada d'immigració és perillós i fals"
Més tard, també ha reaccionat el diputat de Junts al Parlament, Toni Castellà, a través de la xarxa X. El líder de Demòcrates, que va entrar en substitució de Laura Borràs després que ella fos condemnada, ha assegurat que "un quinquenni de consellers d'Esquerra Republicana posen en crisi el model català d'educació". A parer de Castellà, el resultat de l'informe és fruit de "polítiques erràtiques i ocurrències ideològiques per sobre del rigor científic". Paral·lelament, i en al·lusió a les paraules del secretari de Polítiques Educatives justificant els mals resultats per la "sobrerepresentació" de l'alumnat nouvingut, el parlamentari que forma part del grup juntaire sosté que "posar aquesta excusa, a part de fals, és perillós".
Polítiques erràtiques i ocurrències ideològiques per sobre del rigor científic:
— Antoni Castellà #Lleials1O (@CastellaToni) December 5, 2023
Un quinquenni de consellers d'ERC posen en crisi el model català d'educació.
I posar l'excusa de mostra sobrerepresentada d'immigració, a part de fals és perillós. https://t.co/wX7EOs9EMA