Junts per Catalunya ha fixat les seves línies vermelles per a una eventual investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez: amnistia i un referèndum. En una entrevista a l'ACN, la portaveu del partit de Turull al Congrés, Míriam Nogueras, recorda que és el PSOE qui "necessita els vots" i qui "s'ha de moure". Amb això, també ha volgut marcar perfil amb Esquerra Republicana, qui aquest divendres va assegurar que la seva línia vermella per a una eventual negociació amb els socialistes seria l'amnistia.

Eleva el to sobre ERC

Nogueras eleva el to sobre Esquerra Republicana i subratlla que Junts és "l'únic partit que ningú dubte de quin costat de la taula està". "Havia d'acabar aquest entreguisme, des de fa tants anys, d'ERC al PSOE, que no ha portat enlloc", critica Nogueras. A més, inclou la condemna a la presidenta del seu partit, Laura Borràs, pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes a la possible llei d'amnistia que podria negociar amb el PSOE. 

La portaveu de Junts al Congrés també torna a alertar que el pacte de Junts i el PSOE per la constitució de la Mesa del Congrés va deslligada a la possible negociació d'una investidura de Pedro Sánchez. Junts va aconseguir esgarrapar fins a quatre punts de la negociació amb el PSOE: l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE, ús d'aquestes llengües al Congrés i comissions d'investigació sobre Pegasus i els atemptats del 17-A. Amb aquest acord, el PSOE també va aconseguir la presidència del Congrés amb Francina Armengol com a nova líder de la cambra baixa espanyola.

Amb tot, ara tocarà la negociació de la investidura, i és que Sánchez necessita els vots favorables dels 7 diputats de Junts per Catalunya per ser investit president. En aquest context, Nogueras ja avisa que no es mouran i aposten pel referèndum i la llei d'amnistia perquè "és el que han dit sempre". En aquest sentit, Nogueras afirma que "tothom ha de tenir molt clar que això no és perquè el PSOE de Pedro Sánchez pugui continuar fent el que ha fet fins ara". I avisa: "O el PSOE té clar que ha de fer el que mai ha fet fins ara, o no hi haurà investidura".

Nogueras diu que no té clar en quin costat de la taula s'asseu el partit d'Oriol Junqueras. "És una cosa evident. El PSOE i ERC han estat socis d'investidura i legislatura, suposo que a canvi de coses de partit, però Catalunya no ha guanyat res", assegura la diputada al Congrés. 

Avisa que unes segones eleccions "són possibles"

El pròxim 19 de setembre el Consell d'Afers Generals de la Unió Europea ha de votar la petició del govern espanyol d'oficialitzar el català a la Unió Europea. Sobre aquest aspecte, Junts avisa que el govern espanyol ha de ser "molt proactiu" perquè el dia 29 vagi bé. "Mai hi ha hagut en aquest Consell una sol·licitud d'incorporació de llengua oficial que no s'hagi aprovat per unanimitat", subratlla Míriam Nogueras, que insta l'Estat a fer la seva tasca diplomàtica perquè s'aprovi. "Si passa alguna cosa, segur que la culpa és d'Espanya", afirma.

La líder de Junts a Madrid també evita parlar de qui està al capdavant de la negociació amb el PSOE, però adverteix que el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'hi ha involucrat, mentre que no especifica si caldrà una reunió entre el president i Pedro Sánchez. Amb tot, Nogueras envia un últim dard al PSOE sobre una possible repetició electoral: "És possible".