El conseller Joan Ignasi Elena ja es trobava a la corda fluixa. I, des d'avui, no compta amb la confiança del Parlament de Catalunya. S'ha constatat aquest dijous quan l'hemicicle ha votat a favor de la reprovació del titular d'Interior després de la crisi viscuda a la cúpula dels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una moció que havia presentat el PSC i el punt concret de la reprovació ha tirat endavant gràcies a l'abstenció de de Junts per Catalunya. En contra només hi han votat ERC i també la CUP, que malgrat ser crítica no volia participar del joc dels socialistes. El conseller Elena ha comptat en tot moment amb el suport del president Pere Aragonès. Coneguda la votació ha replicat que continuarà treballant per "la seguretat, els drets i les llibertats de tota la ciutadania".

S'ha aprovat aquest punt, que assenyalava que "el Parlament de Catalunya reprova l'actuació del conseller d'Interior". Hi han votat a favor el PSC, Vox, el PP i Ciutadans, que sumats a les abstencions de Junts per Catalunya i els comuns han fet que surti endavant. El vot dels juntaires, antics socis de coalició, era clau per a decantar la balança. La diputada Jeannine Abella ha argumentat per a no votar-hi a favor que no volen entrar a “utilitzar la seguretat amb finalitats electorals”,  que els socialistes han traslladat el debat “al terreny personal” i que tampoc participaran de la "campanya de desprestigi contra el cos de Mossos d'Esquadra". No obstant això, exercint el seu paper d'oposició, Junts per Catalunya ha advertit el conseller Joan Ignasi Elena que “necessita millorar i molt pel bé del cos i de la ciutadania”. I finalment han facilitat la seva reprovació.

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, assenyalant l'abstenció a la reprovació / Foto: Montse Giralt

La reacció del conseller Elena no s'ha fet esperar. Tot just acabada la votació al Parlament de Catalunya, el titular d'Interior ha denunciat al seu compte de Twitter: "Les quatre dretes espanyoles del Parlament, liderades pel PSC, unides en defensa del seu model policial caduc". I no s'ha donat per vençut: "Continuarem treballant per garantir la seguretat, els drets i les llibertats de tota la ciutadania i, particularment, de la més vulnerable". En la mateixa línia, la diputada republicana Lluïsa Llop ha defensat les polítiques de seguretat no són “neutres”, que “tenen ideologia” i que són “progressistes”.

A banda del punt específic de la reprovació, també se n'han aprovat altres, com el que "constata que els canvis promoguts pel conseller d'Interior al capdavant del cos de Mossos d'Esquadra, al si de la prefectura policial i al capdavant de les comissaries superiors, divisions i regions policials, han generat un llarg període d'inestabilitat en la direcció del cos policial". En aquest sentit, la cambra també ha "instat el Govern e la Generalitat a abstenir-se de fer més intromissions en l'organigrama del cos de Mossos d'Esquadra, a fi d'evitar perllongar la incertesa generada".

 

Els arguments del PSC

En defensa de la iniciativa, que ha liderat el diputat i exconseller d’Interior Ramon Espadaler ha sostingut que “proposar la reprovació d’un membre del Govern no és un acte improvisat ni de frivolitat”, sinó un “exercici de responsabilitat”. En aquest sentit, el representant del PSC-Units per Avançar ha denunciat “la intromissió a la cúpula dels Mossos d’Esquadra”, la seva “politització” i que s’ha “posat en risc l’estabilitat” del cos policial. I ha reblat dirigint-se al conseller Elena, a qui ha acusat de voler acontentar els cupaires: “Acabarà sol, només a les mans dels seus companys de la CUP”.

La CUP, en contra

La CUP ha estat, juntament amb ERC, l'únic partit que ha votat en contra de la moció del PSC. El seu portaveu d'Interior, Xavier Pellicer, ha carregat contra els socialistes de ser "els portaveus dels sindicats policials i del quart poder" (la policia) per evitar que no hi hagi el "mínim canvi" tant al cos policial com al Departament d'Interior. Per això, malgrat ser molt crítics amb la lentitud del conseller Elena a l'hora de complir els seus compromisos, els anticapitalistes han evitat aportar els seus vots a aquesta iniciativa. "Si volen parlar de per què s'hauria de reprovar aquest Govern, en parlem", ha conclòs Pellicer.