El Congrés dels Diputats s’ha quedat a les portes de demanar la “suspensió immediata” del comerç d’armes amb Israel. Era una proposta de Podemos, que el PSOE ha vist amb bons ulls, però que ha sigut rebutjada pel ple de la Cambra Baixa a causa del vot en contra de Junts, sumat a la negativa del PP, Vox i UPN. La resta de partits (PSOE, Sumar, ERC, Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària) hi han donat suport. Es tracta d’una proposició no de llei (una iniciativa de caràcter polític i que no és vinculant) que va presentar la formació morada, que des del mes de desembre està al Grup Mixt, sobre les mesures a adoptar pel govern espanyol davant l’ofensiva d’Israel a Gaza i Cisjordània. Un dels principals apartats era el que reclamava la “suspensió immediata” del comerç d’armes amb Israel, que no ha tirat endavant per 166 vots a favor i 176 en contra

Hi ha hagut tres punts més que s’han rebutjat amb les mateixes majories. Podemos també reclamava que, al si de la Unió Europea, s’adoptessin “sancions econòmiques exemplars” contra els “responsables dels crims comesos” a Palestina des del 7 d’octubre, incloent-hi “autoritats del govern d’Israel i colons d’assentament il·legals”, i un “embargament total” d’armes a Israel a tot el territori comunitari. Així mateix, el text exhortava a donar suport a la investigació per part de la Fiscalia de la Cort Penal Internacional dels crims comesos a Gaza i Cisjordània des del 7 d’octubre i els processos de rendició de comptes dels seus responsables davant de la Cort.

En acabar el ple, la secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha lamentat que el PP, Vox i Junts hagin “boicotejat” aquesta iniciativa i ha “saludat” que el PSOE hagi votat a favor de l’embargament de les armes. Vist aquest posicionament del PSOE, Belarra entén que, en els pròxims dies, “el govern d’Espanya acordarà la suspensió de la compra, la venda i el transport de les armes que estan passant pel nostre país dirigides a Israel”.

Sumar, Bildu, Podemos i el BNG demanen suspendre les relacions diplomàtiques amb Israel

D’altra banda, hi ha hagut dues reclamacions que només han comptat amb el ‘sí’ de Podemos, Sumar, Bildu i el BNG. En el primer cas, s’exigia “procedir a la suspensió de les relacions diplomàtiques amb Israel fins que cessi l’ofensiva sobre Gaza i Cisjordània”, una demanda a la qual s’han oposat el PP, el PSOE, Vox, ERC, Junts, el PNB, UPN i Coalició Canària. També s’ha repetit la mateixa aritmètica (amb l’única variació que el PSOE s’ha abstingut) a l’hora de rebutjar la promoció de la suspensió de l’Acord d’Associació Estratègica entre la Unió Europea i Israel.

Per cert, el diputat de Sumar i diplomàtic de carrera Agustín Santos Maravera (que va ser el número dos de Yolanda Díaz a la llista per Madrid del 23J) ha trencat la disciplina de vot del seu grup parlamentari i s’ha posicionat en contra de suspendre les relacions diplomàtiques amb Israel.

El Congrés sí que reclama l’obertura de corredors humanitaris

L’únic punt de la proposició no de llei que ha tirat endavant ha sigut el número 3, que reclama “redoblar els esforços per assolir l’obertura de corredors humanitaris i l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza” i impulsar la “coordinació a escala europea per a l’enviament conjunt d’ajuda i el llançament per via aèria sobre la Franja”. Vox ha sigut l’únic partit que hi ha votat en contra i Agustín Santos Maraver (diputat de Sumar) s’ha abstingut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!