Nou dia de calculadora en mà al Congrés dels Diputats. I gir de guió inesperat final i enèsim avís de Junts a Pedro Sánchez. La cambra baixa espanyola debatia una proposició de llei promoguda pel Sindicat de Llogateres i el Sindicato de Inquilinos amb l’objectiu de regular els lloguers de temporada. La iniciativa tenia l’aval de Sumar, ERC, Bildu, Podemos i el BNG i la incertesa era saber què votarien Junts, el PNB, Coalició Canària i, fins i tot, José Luis Ábalos. A primera hora, el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, ha anunciat en una entrevista al Cafè d’Idees que els de Míriam Nogueras s’abstindrien. Això deixava la votació a mercè d’un sol vot, malgrat que Sumar donava per fet des de feia hores que tiraria endavant. Finalment, però, i malgrat que des de les files juntaires han reiterat als passadissos del Congrés que aquest sentiria el sentit del seu vot, a última hora l’han modificat per votar-hi en contra: la seva negativa, sumada a les del PP, Vox i UPN ha impedit que prosperés la iniciativa. I això que fins i tot Pedro Sánchez, que els dimarts no acostuma a assistir al ple, s’ha desplaçat fins a la Carrera San Jerónimo per votar (de fet, fins ara, el president espanyol només havia votat en dos dels quinze dimarts ordinaris d’aquesta legislatura). Ni això ha sigut suficient. Finalment, 172 vots a favor i 178 en contra.

No hem canviat d’opinió, l’abstenció del migdia inhabilitava l’admissió a tràmit i els canvis d’altres partits han canviat l’escenari”, ha escrit Jordi Turull a Twitter poc després de la votació. “Junts no serà el partit que faciliti una llei que envaeix competències a Catalunya”, ha afegit. Fonts de Junts explicaven al pati del Congrés que la formació no podia facilitar l’aprovació d’una llei que “no dona seguretat jurídica” i esgrimien que les intervencions dels portaveus “han anat més enllà del que constava al text”. Els juntaires no han estat còmodes amb el que han sentit a la tribuna i s’han acabat decantant per oposar-s’hi. Tot i això, s’obren a negociar un text sobre aquesta matèria si torna a presentar-se al Congrés i emplacen Sumar a discutir-ne el redactat.

Les reaccions a la decisió de Junts no s’han fet esperar. “Junts ha fet de Junts, ha enganyat dient que s’abstindria i ha canviat el vot perquè li importen un rave les condicions reals de vida de la gent”, ha proclamat la diputada d’ERC Pilar Vallugera després del ple. “Va sempre del mateix: de diners i de qui mana, i és evident qui són ells”, ha conclòs. Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres, que havia reclamat la complicitat de Junts per guanyar la votació, ha sigut molt dur amb els de Míriam Nogueras: “Sou uns mentiders i esteu condemnant els llogaters a la misèria”. I el portaveu de Suma al Congrés, Íñigo Errejón, ha lamentat en una piulada que Junts els ha trucat tres minuts abans de la votació per “anunciar que canviaven el sentit del seu vot, en contra del que s’havia acordat”.

Junts denuncia que la reforma “continuarà agreujant les escletxes de la llei d’habitatge”

Míriam Nogueras ha defensat aquest matí el posicionament dels juntaires (inicialment eren arguments per avalar l’abstenció, ara reconvertits en motius per votar-hi en contra). “Lluny de tapar les escletxes de la llei d’habitatge, considerem que les continuarà agreujant”, ha afirmat en una atenció als periodistes sense preguntes. Junts denuncia que la llei d’habitatge “no solucionava el problema de fons” i lamenta que la votació d’avui pretengui “tapar les escletxes que va deixar una llei d’habitatge que no ha funcionat” i “imposar un model que s’està demostrant que no funciona”. Nogueras ha lamentat que quan es van posar en contacte amb ells sobre aquesta qüestió els van oferir un «Plato de lentejas, o lo tomas o lo dejas» i els sindicats i la resta de partits “no van voler negociar ni canviar ni una sola coma” i ha esgrimit que la proposta “no té consens, no soluciona el problema de fons, no protegeix ni els petits propietaris ni la persona que lloga, no dona seguretat jurídica, xoca contra el reglament europeu i continua envaint les competències de Catalunya”.

“Els vam advertir un cop i un altre que no era una bona llei i no millorarien les tremendes dificultats que tenen els joves i les famílies per accedir a un habitatge”, ha proclamat Marta Madrenas durant el ple a l’hemicicle. La diputada juntaire ha lamentat la “frustració” de la ciutadania amb “propostes populistes que acaben provocant que cada cop hi hagi menys pisos de lloguer i siguin més cars” i ha criticat que la iniciativa plantegi polítiques “reactives i tan poc madurades”.

ERC alertava del “seriós problema” que podrien haver suposat les esmenes

Des d’ERC, assumint que la proposició de llei s’admetria a tràmit, Pilar Vallugera ha recelat que Junts i el PNB, com havien anunciat, permetessin que la votació rebés llum verda. “Vostès estan en contra d’això, o m’expliquen quin és el motiu que els ha fet canviar tota la seva ideologia o hi ha hagut màgia o tenim un seriós problema amb les esmenes que ens presentaran”, ha afirmat. La diputada d’ERC confiava que admetre la llei a tràmit (cosa que al final ha naufragat) no servís de “vàlua d’entrada a esmenes que puguin votar Junts, el PP, Vox i el PNB”, que sumen majoria absoluta al ple de la cambra baixa i a les comissions. “Els agradi o no les dretes són majoria i em fa patir molt com vagi el tràmit de negociació”, ha afegit.

Equiparar els contractes temporals als de l’habitatge habitual i obligar el propietari a assumir els costos de petites reparacions

Durant el debat, Íñigo Errejón ha defensat la necessitat de la llei per combatre “l’ús fraudulent del contracte de temporada” per “apujar el preu del lloguer any a any o fer fora els inquilins” esquivant la Llei d’Arrendaments Urbans i la regulació dels lloguers. “Anem tard perquè a cada mesura que hem adoptat els propietaris han aconseguit bretxes i escletxes per les quals colar-se per no complir la llei”, ha reconegut el portaveu de Sumar al Congrés. Per aquest motiu, i veient que “el dret a l’habitatge a dia d’avui no s’està complint a Espanya”, la iniciativa vol introduir “canvis quirúrgics” per fer front a una “emergència social”. Sumar voldria anar “més enllà”, però assumeix “l’aritmètica parlamentària” i “l’equilibri de forces”. 

La proposició de llei introduïa diferents modificacions a la Llei d’Arrendaments Urbans. Una de les principals reformes consistia a equiparar els contractes temporals als de l’habitatge habitual amb un objectiu: desincentivar-ne l’ús per evitar fraus que permetin esquivar la llei d’habitatge, apujar els preus de manera continuada o facilitar l’expulsió dels inquilins. Una altra de les novetats que aportava era que els contractes temporals no podrien excedir els sis mesos. “Sempre que la seva duració excedeixi de sis mesos o s’encadenin més de dos contractes consecutius, s’entendrà com un contracte d’arrendament d’habitatge habitual”, establia el nou article 9 bis.

La nova llei també volia incorporar un article que obligués el propietari a “conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat” i a assumir els costos de les “petites reparacions que exigeixi el desgast per l’ús ordinari de l’habitatge”. A més, la proposició de llei introduïa que, en els contractes temporals, l’inquilí podria “desistir del contracte d’arrendament” quan hagués transcorregut almenys un mes des de la seva formalització i comunicant-ho al propietari amb deu dies d’antelació. Finalment, el redactat apostava perquè en els arrendaments temporals el valor de la fiança no pogués excedir la meitat d’una mensualitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!