Junts per Catalunya i la vicepresidenta del partit, Aurora Madaula, han arribat a un acord per aparcar la via judicial i el partit reforçarà el protocol intern contra l'assetjament de gènere. Segons ha avançat l'ACN i ha confirmat la formació en una compareixença conjunta i un comunicat, cap de les dues parts elevarà a la justícia la denúncia que Madaula havia presentat contra el grup parlamentari de Junts a l'Oficina d'Igualtat del Parlament per assetjament per raó de gènere. En el text, el partit assegura que vol ser una "força política motor en el procés de canvi estructural cap al nou paradigma que la societat i les seves institucions mereixen". En aquesta línia, Junts revisarà el seu protocol intern de prevenció de l'assetjament amb l'objectiu d'adequar-lo a la Llei 17/2020 i garantir "en un termini de dos anys" una "formació continuada dels seus associats en aquesta matèria, essent prioritària per als qui ostentin càrrecs orgànics i representatius".

De fet, aquest conjunt d'actuacions que el partit preveu desplegar es duran a terme amb la "participació activa" d'Aurora Madaula: "És experta en gènere, responsable de polítiques d'igualtat i de gènere en els darrers anys, tant en el partit com al Parlament". També farà accions al respecte la sectorial de feminisme i igualtat. Tot plegat deriva del mes de novembre, quan Madaula va denunciar en el marc del Parlament de les Dones que havia patit "violència masclista silenciosa" per part de membres del seu grup parlamentari. Més endavant, la vicepresidenta de Junts va presentar una denúncia per assetjament per raó de gènere a l'Oficina d'Igualtat de la cambra, un pas que també va efectuar Cristina Casol. Ambdues són properes a Laura Borràs.

En el cas de Cristina Casol, el cas es va arxivar per no trobar "cap fet provat", tot i que l'informe denunciava un ambient de treball on "el masclisme més cultural està arrelat". Després de la decisió de l'òrgan de la cambra, l'executiva de Junts va acordar l'expulsió de Casol del grup parlamentari. La lleidatana es va mantenir al Parlament com a parlamentària no adscrita. A més, el partit va presentar una querella contra l'empresa a la qual se li va encarregar des del Parlament que investigués els fets que havia denunciat Cristina Casol. El partit hi veia una "intencionalitat política" al darrere i clamava pel fet que l'informe hauria d'haver estat confidencial.

Els partits necessiten "canvis estructurals" cap a una "cultura organitzativa i relacional més igualitària"

Al llarg del comunicat, la formació planteja que "les institucions i els partits polítics necessiten de canvis estructurals, per avançar cap a una cultura organitzativa i relacional més igualitària i protectora". El comunicat subratlla que tant el Consell d'Europa com el Parlament de Catalunya han fet "avenços legislatius importants" amb l'aprovació de codis ètics i protocols de prevenció de l'assetjament en la línia d'"abordar les diferents formes de discriminació i d'assetjament per raó de sexe o gènere". A més, destaquen la Llei 17/2020 com a "pionera" per incorporar "noves formes de violències masclistes", però apunten que "les institucions públiques, els partits polítics i una part de la societat no han assumit, dissortadament, tot allò que és necessari assumir": "Podem afirmar, de manera honesta i rotunda, que encara som lluny d'assolir els objectius que, en aquest camp, són del tot imprescindibles". Per tot plegat, condemnen que "en el debat social i polític es produeixin conductes que poden encaixar en un assetjament per raó de sexe, o de gènere, posa clarament en evidència el camí que queda encara per recórrer". "Són conductes que hem de fer el possible per erradicar", sentencien.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!