11 de setembre. I, mentre Catalunya celebra la Diada, està en marxa el ple del Congrés dels Diputats. Entre altres qüestions, celebra la sessió de control al govern espanyol i debat una moció presentada pel PP contra el finançament singular de Catalunya. La sessió ha començat a les nou del matí i la quarta a intervenir ha estat la portaveu de Junts a la cambra baixa, Míriam Nogueras, que ha preguntat directament a María Jesús Montero sobre l’acord fiscal entre el PSC i ERC. Més tard, s’ha debatut una moció del PP que reprova el pacte entre socialistes i republicans. A diferència del que és habitual (les iniciatives no legislatives s’acostumen a votar el dijous), demà no hi ha ple i, per tant, això es votarà el migdia, igual que el reconeixement d’Edmundo González Urrutia com a president legítim de Veneçuela, que tirarà endavant gràcies al suport del PNB. Ara bé, Junts ha decidit marxar del ple del Congrés per ser a Catalunya i no hi serà a l’hora de votar. La seva absència obria la porta que la petició del PP rebés llum verda, però Vox finalment s’ha abstingut i ho ha impossibilitat. Això sí, els juntaires han evitat decidir si hi votaven en contra al costat d’ERC i el PSOE (malgrat la seva posició crítica amb l’acord) o si s’aliaven amb el PP (en un text que rebutja la bilateralitat entre la Generalitat i la Moncloa).

🔴 Diada de Catalunya 2024, DIRECTE | Ofrenes florals i manifestació de l’11 de setembre, última hora

 

El PP volia que la cambra baixa instés la Moncloa a garantir que el “procés d’estudi, treball i aprovació del nou sistema de finançament autonòmic” es basi en la “multilateralitat i transparència” i “abandoni la bilateralitat” amb les comunitats autònomes. La iniciativa del PP també reclamava que s’iniciï la negociació de la reforma del sistema de finançament autonòmic amb la convocatòria de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera per al seu “debat de manera conjunta”. A més, apostava per “garantir la suficiència financera i la prestació dels serveis en condicions d’igualtat a tot el territori espanyol.

Fonts de Junts assenyalen que, fins al darrer moment, han intentat que es votés el dimarts i el dijous i lamenten que s’hagi constatat que “s’ha decidit no respectar la Diada Nacional de Catalunya”. “Junts és al Congrés per Catalunya i avui és la Diada Nacional de Catalunya”, afegeixen les mateixes veus. “Els diputats i diputades de Junts tenim clar que no fallarem als catalans que són a qui representem i el nostre lloc, avui a la tarda, és als carrers fent costat als catalans i les catalanes per defensar les reivindicacions i els anhels de la nostra nació”, conclouen.

Nogueras reitera el rebuig de Junts al pacte PSC-ERC: “Ni és concert ni és tenir la clau de la caixa”

Durant la sessió de control al govern espanyol, Míriam Nogueras ha interpel·lat directament la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, sobre el pacte entre el PSC i ERC. “Pot confirmar que l’acord és un concert econòmic com el basc?”, li ha preguntat. I, davant la manca d’explicacions de la també ministra d’Hisenda, ha lamentat que ni ella ni “l’acord inconcret publicat” aclareixen en què consisteix el que s’ha pactat. “Recaptar i tornar els diners dels catalans a la caixa espanyola ni és concert, ni és poder, ni és tenir la clau de la caixa, queda clar que no hi ha concert ni res que se li assembli, i això també ho sap el PP”, ha afirmat.

La portaveu de Junts al Congrés ha reivindicat que els juntaires volen el “control” i aspiren a aconseguir que el govern espanyol “no mani sobre tots els ingressos, totes les despeses i totes les polítiques de Catalunya”. “Aquest és el debat real, el poder o el té Madrid o el té Catalunya”, ha afegit. “Si es pensen que lluitem per la independència per acabar conformats amb una mica de morralla, és que vostès encara no han entès el partit del president Puigdemont”, ha conclòs.

Montero: “Quan CiU i el PP signaven en la intimitat els compromisos i acords, no ho posaven negre sobre blanc”

En el seu torn de resposta, María Jesús Montero ha considerat que és “curiós” que un acord públic entre dos partits polítics “generi tanta necessitat d’explicacions per part dels diferents actors que hi han participat”. La mà dreta de Pedro Sánchez ha apel·lat Nogueras a “llegir l’acord i interpretar quines són les qüestions que s’hi plantegen” i ha llençat un dard: “Quan CiU i el PP signaven en la intimitat els compromisos i acords, no ho posaven negre sobre blanc”. Finalment, en la línia del que va manifestar la setmana passada al Senat, María Jesús Montero ha expressat el “desig” que Junts voti a favor de la “implementació de l’acord”. “En política, a vegades un no pot arribar a la seva aspiració de màxims, però les matèries i polítiques que van en direcció correcta haurien de ser aplaudides pels partits que volen millorar l’autogovern i el benestar de Catalunya”, ha reblat.

Junts critica que el PP i el PSOE es vulguin “erigir en els campions de defensa dels drets humans” de persones que “viuen a 7.000 km d’Espanya”

Aquest matí era una incògnita el sentit del vot de Junts en una moció del PP per reconèixer Edmundo González com a “president electe i legítim de Veneçuela” en tant que “legítim guanyador” de les eleccions presidencials del 28 de juliol. La qüestió es va debatre ahir i es votarà aquest migdia. Durant la seva intervenció, Marta Madrenas no va aclarir què votaria la formació juntaire i va dedicar bona part la seva intervenció a establir paral·lelismes entre la situació a Veneçuela i a Catalunya. Després de reprovar les “greus violacions sistemàtiques i crims de lesa humanitat” de Nicolás Maduro, va criticar el “cinisme” del PP i el PSOE, volent-se “erigir en els campions de la defensa dels drets humans” de persones que “viuen a 7.000 km d’Espanya”. “Quan es tracta de parlar de drets polítics dels catalans, la cosa canvia radicalment”, va afegir la diputada juntaire, i es va preguntar “quina protecció dona l’estat als dissidents polítics catalans” davant la “prevaricació dels jutges que fan política a cop de sentència”, en al·lusió a Pablo Llarena, que just ahir va confirmar que denega l’amnistia a Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. Preguntada just aquest matí per aquesta qüestió en una entrevista a La Hora de La 1, Míriam Nogueras ha respost que el grup parlamentari es reuniria aquest matí per acordar la posició. Finalment, Junts marxa de la Carrera San Jerónimo en direcció a Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!