“Després de gairebé mig segle estem farts de cafès i de trampes. Junts no acceptarà cap nova proposta de cafè per a tothom: o concert o concert”. Junts per Catalunya continua desconfiant del pacte que han subscrit el PSC i ERC que planteja un finançament singular per a Catalunya. El senador Eduard Pujol ha advertit la Moncloa que els juntaires “no compraran un concert 0,0 i molt light”. Durant la compareixença de María Jesús Montero al Senat, el portaveu de Junts a la cambra alta ha recordat que el set (el nombre d’escons que té Junts en el Congrés) és un “número màgic” i ha animat Montero a convèncer-los: “Si vostè vol quedar bé amb la part del PSOE que es confon amb el PP, s’equivoca. El govern espanyol amb qui se la juga i a qui deuen convèncer és a Junts”, ha dit en relació amb els barons socialistes crítics. En la seva rèplica, María Jesús Montero ha animat Junts a “contribuir a desenvolupar l’acord” i a “ajudar en la seva implementació”.

 

“Amb Junts, les coses no estan per a massa jocs”, ha afegit Eduard Pujol, que ha acusat ERC de “deixar-se prendre el pèl” amb el pacte amb el PSC i de “fer el contrari del que el país necessita”. “Només és cosa del PSOE o Esquerra també ha volgut jugar a aquesta gran presa de pèl?”, s’ha preguntat. “És un gran engany, dissenyat, calculat i premeditat? Estem parlant de concert econòmic o només es tracta d’un somni d’estiu?”, ha afegit. Des d’ERC, la rèplica l’ha fet Sara Bailac, també des de la tribuna: “No venim a Madrid a confrontar amb altres independentistes, quan es tracta de fites de país, com posar fi a l’espoli fiscal, els independentistes hem de fer pinya”.

Finalment, Eduard Pujol ha presentat el nou finançament com un “calimotxo fiscal”, que és “més dolç i divertit, però igual d’insolidari” que el “cafè per a tothom”, però ha deixat clar que “Catalunya no acceptarà una oferta de calimotxo fiscal”. “Si la fórmula per frenar l’espoli que ofega Catalunya és passar del cafè per a tothom al calimotxo per a tothom, diem que no”, ha advertit. I ha insistit: “Si això va de calimotxo fiscal, s’estan carregant l’acord de Brussel·les i si se’l carreguen, game over i fins aquí”, ha afegit en relació amb el pacte entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. “Ara vostès no poden anar contra direcció, perquè un automòbil contra direcció i en un carrer estret, ja sap com acaba”, ha reblat.

Montero anima Junts a “contribuir a desenvolupar” l’acord amb ERC i a “ajudar en la seva implementació”

“Jo confio que el seu grup polític voti a favor d’allò que sigui bo per a Catalunya”, ha respost María Jesús Montero en la seva rèplica. La ministra d’Hisenda ha convidat la formació de Carles Puigdemont a “contribuir a desenvolupar l’acord”, a “no intentar deixar-lo en paper mullat”, a “ajudar la seva implementació” i a “sumar els seus vots al que és bo per a Catalunya”. La vicepresidenta primera del govern espanyol també ha convidat Junts a negociar els pressupostos generals de l’Estat que la Moncloa s’ha compromès a presentar i espera tenir una “interlocució fluida” amb els juntaires.

 

A més, en el seu discurs, Montero ha aprofitat per fer sang contra Junts: “Em sembla molt més útil una formació política que posa els seus escons a disposició d’avenços que la que s’oposa a tot sense cap mena de rèdit polític”, ha disparat. “Per què demonitza l’acord? Perquè l’ha firmat ERC?”, s’ha preguntat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!