L'últimàtum que PSC, ERC i comuns han plantejat aquest matí a Junts perquè torni a incorporar-se a la proposta de reforma de la llei de política lingüística no ha aconseguit cap resultat. Després que Junts va anunciar la setmana passada que es despenjava d'aquell acord arran de l'oposició que va aixecar entre entitats i docents, la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha assegurat que no se senten interpel·lats pel termini de 24 hores que han marcat aquests tres grups a Junts abans de tramitar la llei per al proper ple. El partit de Carles Puigdemont, que avui ha aconseguit que el Govern abordi la seva proposta de decret per defensar la immersió, no ha entrat a valorar els efectes que tindria per a l'executiu que la reforma de la llei acabés prosperant sense els seus vots, però ha deixat clar que no utilitzaran la llengua com a "arma llancívola entre els partits".

Junts insisteix que manté la voluntat de consens per respondre a l'ofensiva judicial contra la immersió, però adverteix que no pot ser només un consens polític sinó que ha d'incloure les entitats i la comunitat educativa. "Tenim tota la predisposició i disposició per solucions conjuntes i alternatives jurídiques que puguin portar a evitar la imposició del 25% de castellà a les escoles. Però aquesta alternativa no passa per reformar la llei de política lingüística, que Junts no aprovarà en cap cas", ha advertit.

 

Decret

Les diferències entre els socis de Govern al voltant de la resposta la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules, s'ha abordat aquest matí en una reunió prèvia al Consell Executiu que ha encapçalat el president, Pere Aragonès, i on han participat el vicepresident, Jordi Puigneró, i l'actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez, però també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident del partit, Jordi Turull.

Sales ha explicat que el decret que Junts impulsa, i que "ha estat ben rebut" pel govern, planteja tres punts bàsics: garantir la vehicularitat del català, protegir directors i docents, i validar els projectes lingüístics a través del departament d'Educació. Ha insistit que la via del decret evitaria la intervenció del TSJC, que és una via eficient i efectiva per defensar la immersió, i que obriran l'acord sobre el text a la resta de formacions, a les entitats i a la comunitat educativa. 

La portaveu ha insistit, a més, que volen impulsar un front comú per la reforma de la llei d'Educació coneguda com a Cellaà, que va comptar amb el suport d'ERC i sobre la qual Junts es van mostrar molt crítics en el seu moment.