La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, obre la porta a donar el seu suport a una possible moció de censura del PP contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Borràs ha advertit que no descarten "absolutament res" i que els seus vots "no es poden donar per fets i crec que això el govern espanyol ho està començant a entendre". En una entrevista a Tele5Borràs ha assegurat que el seu partit farà valdre els seus diputats al Congrés perquè es compleixin els acords signats amb el govern espanyol, tot i que "sense descartar cap escenari". Amb tot, ha assegurat que de moment, estan concentrats "en el compliment d'uns acords subscrits amb el PSOE".

Borràs ha afirmat que no s'ha produït cap avanç en les negociacions amb el PSOE respecte a l'augment del marge de finançament a Catalunya. En aquest sentit, ha apuntat "hem estat molt clars i sembla que ara Pedro Sánchez i el govern espanyol van comprenent quines són les regles de joc. Les seves derrotes parlamentàries aniran al fil dels seus incompliments". Així, ha criticat la falta de compromís del govern espanyol amb els pressupostos generals de l'Estat a Catalunya, al·legant que "governi qui governi" mai s'arriba als "percentatges mínims exigibles". "Ja no estem parlant d'un 100% de compliment ni un 90. Ens quedem entre el 30 i el 40%", ha enumerat. Per això, Borràs ha avisat que Junts ha complert amb la seva part, que va ser investir a Sánchez com a president, i que "els terminis per negociar els pressupostos generals de l'Estat "seran definits per com evolucionin les coses" i si l'Executiu compleix els acords. "No continuarem adquirint nous compromisos, si no tenim garantia de compliment dels previs", ha assenyalat. 

"És absolutament fals"

Hores més tard, Laura Borràs ha negat en una piulada que hagi "obert la porta" a una moció de censura amb PP i Vox contra Pedro Sánchez. "És absolutament fals que Junts o la seva presidenta hagin obert la porta a cap moció de censura", ha conclòs, insistint que el seu partit és "on sempre", "treballant per Catalunya i fent complir els acords que s’han adquirit. Sense donar els vots per descomptat!". 

Borràs carrega contra Illa

En paral·lel, Laura Borràs ha aprofitat l'homenatge i ofrena al president Lluís Companys en el 84è aniversari del seu afusellament per comparar la situació que va patir Companys amb la que pateixen ara altres líders independentistes. "Canvien els temps, canvien els mètodes, però es manté la pulsió repressiva de l’Estat espanyol. Tenim un president afusellat, i ara tenim un president a l’exili que no pot tornar perquè l’aparell judicial espanyol, sense miraments, no vol aplicar una llei que emana del seu propi parlament", ha afirmat. A més, Borràs ha aprofitat per carregar contra Salvador Illa, a qui ha acusat de ser "un president de la normalitat quan a Catalunya tot és molt poc normal". En aquest sentit, Borràs ha recomanat a Illa “recordar a Companys quan deia que Catalunya només té els catalans perquè les altres causes justes del món tenen altres seguidors, perquè sembla que està més interessat a defensar els interessos de l’estat espanyol que dels interessos dels catalans”.

La presidenta de Junts també ha criticat Espanya per “no haver dut a terme la restitució completa del president Companys”. “La profunditat i solidesa de les nacions també es demostra amb la qualitat de la seva memòria. Per això convé fer memòria i tenir present tot el que ha passat i continua passant, perquè Catalunya no ha renunciat ni renunciarà als seus ideals”, ha sentenciat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic