El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit aquest dimarts que la no-aplicació de l'amnistia per part de la cúpula judicial espanyola “no és legal i té moltes derivades i, per tant, cal reaccionar”. Ho ha dit entrevistat a RAC1, on no ha descartat que hi hagi mobilitzacions si el president a l'exili Carles Puigdemont viatja a Catalunya i és detingut. “Cridarem a la reacció del país davant d'aquest fet”, ha assegurat. Precisament fa una setmana, l'Assemblea Nacional Catalana, feia pública una declaració política aprovada pel ple del Secretariat Nacional de l'entitat on defensava que Puigdemont “mereix el reconeixement del poble català” i deia estar “preparada per rebre i acompanyar-lo en un retorn sense cap ombra de partidisme”.

“L'últim pòsit del franquisme”

Turull, que va ser conseller del Govern de Puigdemont, ha carregat contra la cúpula de la magistratura espanyola perquè pretén “controlar la política” i l'ha acusat de ser l'últim pòsit del franquisme. Segons ha dit, l'amnistia no té cap error, sinó que hi ha “uns jutges que han decidit que no aplicaran la llei”. “No pot passar que davant d'aquesta situació ho deixem estar. Trobarem la manera de combatre aquests jutges”, ha garantit.

També s'ha referit a la decisió del jutge Joaquín Aguirre de denegar l'aplicació de l'amnistia a Puigdemont i remetre el seu cas al Tribunal Suprem acusant-lo d'alta traïció. Turull ha fet broma preguntant si també li atribuirà “la mort de Kennedy” i ha avisat que la justícia “buscarà totes les atrocitats que vulgui i, si no se'n surt, buscarà la rebel·lió i, si no, una altra cosa” perquè es tracta d'una “persecució directa” als líders independentistes. “Aquesta cúpula judicial té segrestada la democràcia”, ha lamentat, i ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que arribés a un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb el PP: “Aquells que deien que el controlarien per la porta del darrere”.

La investidura

Sobre les negociacions amb ERC per a una eventual investidura de Puigdemont, ha negat haver ofert una llista electoral conjunta als republicans, en cas que hi hagi repetició electoral, i ha afirmat que treballen per aprofitar l'“oportunitat” de mantenir l'independentisme a la Generalitat i “reactivar la unitat d'acció” del sobiranisme. Ha detallat que les converses amb ERC són “molt profundes” i que n'hi va haver “ahir mateix” dilluns a Ginebra (Suïssa) amb la secretària general dels republicans, Marta Rovira.

ERC està negociant en paral·lel amb el PSC, una situació que Turull no ha entrat a valorar, tot i que ha assegurat que a Junts no volen “donar res per fet, ni en un sentit ni en l'altre”. Sí que ha advertit, però, que no acceptaran un canvi de model de finançament —una de les principals qüestions de negociació dels republicans amb els socialistes— que no passi perquè Catalunya recapti i gestioni els impostos. També ha dit que podran “trobar” Junts en “tot el que sigui el reconeixement nacional de Catalunya”, però que la reforma del finançament s'ha de lligar als pressupostos generals de l'Estat i no una hipotètica investidura del líder del PSC, Salvador Illa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!