Junts per Catalunya celebrarà a finals d'octubre el seu congrés, probablement a Calella, amb la incògnita sobre si Carles Puigdemont hi assistirà presencialment. Junts proposa celebrar el congrés els dies 25, 26 i 27 d’octubre. L'executiva del partit es reunirà el pròxim dilluns per debatre i aprovar la proposta de reglament del Congrés, elaborada per la permanent de la formació, i que preveu l'elaboració de tres ponències: una sobre estratègia, una altra sobre el model de país, i una última sobre organització. L’objectiu de Junts, segons l’esborrany de reglament, és esdevenir “el partit independentista de referència” i construir “una alternativa clara al nou govern de base tripartit” definint alhora una “nova estratègia” per rellançar el moviment. 

Els detalls del congrés

Segons han detallat fonts del partit al congrés podran participar tres delegats de cada partit que ha fet coalició amb Junts en tot el cicle electoral. I també hi podran participar amb veu i sense vot persones independents, no afiliades, de "rellevància nacional, territorial o sectorial" seguint amb la idea d'obertura del partit per "esdevenir el pal de paller de l'independentisme". En el mateix acte també es farà l'elecció dels càrrecs del partit, la ponència s'encarregarà d'establir els càrrecs i les funcions i posteriorment, s'haurà d'aprovar. Per donar cabuda a més d'un miler de congressistes, Junts busca un espai a Calella. Un emplaçament que es mira amb bons ulls per allotjar l'esdeveniment a aquesta localitat de la comarca del Maresme és la fàbrica Llobet-Guri, de titularitat municipal i que té sales annexes.

Junts reitera que el seu objectiu és definir "una nova estratègia" davant el nou context en el qual s'ha perdut la majoria independentista al Parlament de Catalunya i després del "trencament del bloc independentista en el darrer debat d’investidura". En aquest sentit, els de Carles Puigdemont aposten per "un clar i potent rellançament de l’independentisme que el torni a fer majoritari per poder culminar democràticament el que vam votar i decidir l’1 d’octubre de 2017". Així com per la construcció d'una alternativa "clara al nou govern de base tripartit a partir de la defensa d’un país basat en aquells principis, valors i actituds que han fet tan gran aquesta nació, abordant i no defugint els reptes que té plantejats la societat". 

Organització del partit

Segons l’esborrany de reglament del congrés, les propostes dels documents congressuals redactades pels comitès de ponència s’hauran de donar a conèixer als afiliats el dia 2 d’octubre, prèvia validació de l’Executiva Nacional. Serà la ponència d’organització la que determini com es farà la votació de la Direcció del Partit i, així, es formularan les candidatures d’acord amb el que estableixi aquesta ponència. En cas que no sortís aprovada la ponència o no hi hagués cap candidatura escollida, la mesa del Congrés assumiria la direcció del partit durant sis mesos, període durant el qual caldria celebrar un nou congrés extraordinari amb l’únic objectiu d’aprovar l’estructura organitzativa i escollir direcció. Aquesta mesa serà paritària, i comptarà amb una presidència, dues vicepresidències i sis vocalies. La composició es farà a proposta de la Permanent del partit i s’haurà d’aprovar en una votació amb llista tancada i bloquejada el primer dia de congrés, el 25 d’octubre. 

El calendari de Junts 

El congrés nacional de Junts es preveu que se celebri el 25, 26 i 27 d’octubre a Calella, però abans, aquest mateix dilluns 26 d’agost, l’Executiva Nacional n’haurà de presentar el reglament, debatre’l i aprovar-lo. El 3 de setembre es farà un consell nacional extraordinari per aprovar el reglament, i entre el 5 i 6 de setembre es demanarà la validació del mateix per part dels afiliats. Entre el 17 i el 30 de setembre s’hauran d’inscriure i escollir els delegats. Finalment, el 2 d’octubre serà la data en què s’enviaran les ponències als afiliats – i, per tant, es podran veure les propostes sobre com s’ha de definir la direcció i les funcions dels diversos càrrecs-, mentre que per al 23 d’octubre es preveu l’enviament de les ponències transaccionades i les esmenes vives.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!