Junts s’oposa frontalment al projecte de llei del govern espanyol que crea l’Agència Estatal de Salut Pública. Des de la formació juntaire denuncien que suposa una “invasió competencial palmària” i recorden que Catalunya disposa d’una Agència de Salut Pública des del 2019. La diputada Pilar Calvo argumenta que el nou organisme públic “envaeix clarament les competències exclusives” que l’Estatut atribueix a la Generalitat de Catalunya i “no determina de quina manera s’han de coordinar les competències compartides” que recull la Constitució. Calvo alerta que, com que aquesta situació “pot generar inseguretat jurídica” i que, malgrat que Junts està a l’oposició al Parlament, la seva “obligació, deure i prioritat” és “defensar les competències de la nostra salut, tenint en compte que els gestos que hi ha hagut des del Ministeri de Sanitat generen una certa preocupació”.

El PNB també ha registrat una esmena a la totalitat a causa de la “indefinició” de la “finalitat” del nou organisme i advertint del “conflicte competencial” que suposaria la seva creació. En principi, la negativa de Junts i dels jeltzales no farà descarrilar l’Agència Estatal de Salut Pública, donat que el PP fa dies que urgeix al govern espanyol que s’afanyi a posar-la en marxa i, per tant, és previsible que li doni suport.

Per Junts, el projecte de llei “oblida que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya” disposa que correspon a la Generalitat, en matèria de sanitat i salut pública, “la competència exclusiva sobre l’organització i el funcionament intern, l’avaluació la inspecció i el control de centres, serveis i establiments sanitaris i l’ordenació farmacèutica”. A més, no respecta el paper de les administracions locals: “No contempla la participació dels ens locals” i omet que a Catalunya els ajuntaments són competents per prestar determinats “serveis mínims en matèria de salut pública”.

 

El PP posa pressa al PP i vol que l’Agència estigui en funcionament abans de finals d’any

Just a finals de gener, el PP va registrar una proposició no de llei al Congrés dels Diputats amb l’objectiu d’instar el govern espanyol a “crear i posar en marxa de manera efectiva l’Agència Estatal de Salut Pública i Qualitat Assistencial abans que acabi l’any 2024”. A més, els populars reclamen que hi hagi “coordinació amb els representants dels professionals i consens real amb les comunitats autònomes” i exigeixen que es doti de “recursos humans, econòmics, estructurals i tecnològics que siguin necessaris per garantir el ple i correcte exercici de les seves funcions”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!