Junts rebutja que Catalunya estigui inclosa en el repartiment de menors no acompanyats a tot l’Estat que proposa el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. I manté viva la negociació amb el govern espanyol per delegar a Catalunya les competències en immigració. Així ho traslladen fonts del grup parlamentari del Congrés dels Diputats capitanejat per Míriam Nogueras. La situació és la següent: Canàries pateix una sobrepoblació de menors immigrants que arriben a aquestes illes, i ha reclamat al govern espanyol que faci un repartiment d’aquestes persones a tot el territori estatal. Junts s’hi oposa perquè vol tenir les competències i perquè, a més, Catalunya és un dels territoris amb més immigració i el passat mes d’octubre va rebre 2.000 dels 7.000 immigrants redistribuïts a tot l’Estat des de Canàries.
El govern espanyol va iniciar la setmana passada una ronda de contactes amb els grups parlamentaris del Congrés per sondejar les seves posicions davant l’acord al qual ha arribat amb les Illes Canàries. Ara el ministre Torres ha decidit presentar en una conferència sectorial amb les comunitats autònomes el pacte amb els canaris. En aquella reunió amb grups parlamentaris, Míriam Nogueras va poder traslladar al ministre la posició de Junts per Catalunya. I és que els independentistes es neguen a entregar-los una abstenció si la proposta no exclou Catalunya del repartiment. “Hi ha una realitat a les Canàries, però també a Catalunya”, afirmen les mateixes fonts.
El passat mes de gener, el govern espanyol es va comprometre amb Junts per Catalunya a delegar a la Generalitat les competències en immigració. Des de llavors, fonts d’aquesta formació asseguren que ambdues parts negocien setmanalment com s’ha de fer aquesta delegació de competències. A ulls de Junts, no té sentit negociar el repartiment d’aquests menors no acompanyats quan, precisament, s’està negociant a través d’un grup de treball delegar a Catalunya les competències en aquesta matèria.
Si Junts no acaba donant suport al pla de l’executiu de Pedro Sánchez, els socialistes necessitaran el suport del PP. De fet, la conferència sectorial ha de servir per això, perquè els populars tenen el control de bona part del territori autonòmic estatal. Les mateixes fonts de Junts assenyalen que si PSOE i PP tornen a unir forces, caldrà “empassar” l’acord de les dues principals forces polítiques de l’estat espanyol.
Aquest dimecres, quan Ángel Víctor Torres va comparèixer en roda de premsa per explicar les seves trobades amb els grups parlamentaris, se li va preguntar sobre Junts per Catalunya. Va recordar que els independentistes van acordar amb el PSOE la delegació de les competències en immigració, i va instar la formació de Míriam Nogueras a aparcar per ara aquesta qüestió, perquè és “urgent” abordar primer el repartiment de menors per tot l’Estat.
El repartiment de menors a diversos territoris de l'Estat
La Generalitat va confirmar el passat mes d'octubre que acolliria 1.955 migrants adults i 33 menors procedents de Canàries, dels 7.000 que aquell mes van repartir-se en diverses de les comunitats autònomes. Junts denuncia aquest greuge comparatiu; en el qual, agafant dades compartides pel govern espanyol i per les comunitats autònomes, Madrid en va acollir 450. Andalusia va quedar-se'n 711; Galícia, 416; les dues Castelles van assumir-se 395 cadascuna; el País Valencià, 350; Extremadura, 345; l'Aragó, 211; Múrcia, 100; Astúries, 80; País Basc, 36; Navarra, 17; i Cantàbria, cap.
Mesos més tard, aquest passat mes d'abril, un cop va saber-se la intenció del govern espanyol de pactar amb les Illes Canàries el repartiment de menors a tot l'Estat, van aparèixer crítiques en diverses comunitats autònomes. Algunes lamentaven la falta d'informació, la unilateralitat i també els costos que suposa pels territoris absorbir aquests menors no acompanyats; tant els territoris governats pel PP com la Generalitat governada per Esquerra Republicana. És per això que aquest dimecres el ministre Ángel Víctor Torres prometia un finançament suficient per acollir aquests joves migrants.
El repartiment d'immigrants a tot l'Estat
Catalunya, així mateix, és la comunitat autònoma amb més immigrants. Segons l'Institut Nacional d'Estadística espanyol, al país hi ha 923.000 persones nascudes a l'estranger; més que les 882.293 de la Comunitat de Madrid. El País Valencià es troba en la tercera posició amb 691.000 estrangers; per davant d'Andalusia, amb 555.000; Canàries, amb 276.000; Múrcia, amb 184.000; Illes Balears, amb 180.000; Galícia, amb 152.000; Castella-la Manxa, amb 135.000; Castella i Lleó, amb 121.000; l'Aragó; amb 110.000; Euskadi, amb 100.000; Navarra, amb 51.000; Astúries; amb 48.000; La Rioja, amb 34.000; Cantàbria, amb 30.000; Extremadura, amb 27.000; Melilla, amb 13.000; i Ceuta, amb 6.000.