Després de la ruptura del Govern de la Generalitat, la batalla entre ERC i Junts per Catalunya va desencadenar-se al Parlament de Catalunya. I aquest dimecres s’ha traslladat també a Madrid, al debat de la totalitat dels pressupostos de l’Estat al Congrés dels Diputats. La portaveu juntaire a la cambra baixa, Míriam Nogueras, ha exercit d’oposició al govern espanyol i també als republicans, a qui ha preguntat “de què ha servit el servilisme i la renúncia”, després de denunciar les “preses de pèl” de La Moncloa. Per això ha enviat un avís als seus exsocis: “La rebaixa dels delictes de sedició és una trampa”. I un altra advertència a Pedro Sánchez: “No han anestesiat el catalanisme. No s’equivoquin. Han anestesiat un partit català, que és diferent”. Mentre Junts va registrar esmena a la totalitat, ERC va renunciar-hi per "donar marge" a la negociació en marxa.

Ha estat en el torn de defensa d'aquesta esmena, i Míriam Nogueras ha aprofitat el debat sobre la desjudicialització per a criticar l’immobilisme del govern espanyol: “On està l’amnistia? Han retirat l’advocacia de l’Estat de totes les causes contra l'independentisme? O tot això és només un conte més dels seus?”. És en aquest context que ha advertit que la rebaixa del delicte de sedició és “una trampa” de La Moncloa i que l’única solució possible és la derogació del tipus penal per homologar-se a les democràcies europees. I en aquest punt s’ha dirigit a Esquerra Republicana: “Vull pensar que cap partit català participarà d’aquesta trampa, que cap partit català votarà que el que vam fer el 2017 mereix un sol segon de presó”.

A partir d’aquí, la portaveu de Junts per Catalunya ha denunciat la “llista interminable de preses de pèl” del govern espanyol, des de la promoció de la llengua catalana a la Unió Europea (“no ha demanat ni demanarà mai que sigui oficial a la UE”), fins la llei audiovisual, la reforma laboral, la llei de telecomunicacions o les inversions pressupostades que no s’executen. En aquest sentit, Nogueras ha criticat que els republicans no facin “res per a impedir-ho”. I els ha interpel·lat: “¿De què ha servit aquest servilisme i renúncia si els diners no han arribat a Catalunya, si tenim menys competències, si hi ha més de 4.000 represaliats, si no hi ha ni hi haurà llei d’amnistia?”.

En aquest context, Junts s’ha volgut contraposar a ERC també a Madrid. “Nosaltres no juguem a l’intercanvi de cromos”, ha defensat la portaveu al Congrés, que ha reblat: “Vostès no volen negociar amb nosaltres perquè nosaltres no ens deixem prendre el pèl. Prefereixen pactar amb aquells que els surt més barat”.

 

Montero contraataca: "Estratègia política fallida"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha respost al contraatac. Si Nogueras ha furgat en les seves diferències amb ERC, la dirigent socialista ho ha fet en la sortida del Govern de la Generalitat. Ha assegurat que Junts per Catalunya està "descol·locat" tant a Madrid com a Catalunya i que "té una estratègia política fallida" perquè només busca el desgast del govern espanyol per a treure'n rèdit electoral. "Els interessa més que hi hagi un govern de la dreta. Pensen que com pitjor es tracti a Catalunya des de la resta d'Espanya, més capacitat té el seu discurs polític d'obrir-se camí", ha retret Montero. També ha respost a alguns qualificatius fets servir per Nogueras: "Aquí no anestesiem a cap grup. Tots reivindiquen legítimament el que volen i donen suport a allò que creuen que és bo". I ha aprofitat les dades d'execució del pressupost de la Generalitat per a ironitzar: "Estan vostès enganyant els catalans? Volen maltractar les diferents comunitats que conformen Catalunya?".

"Autocrítica" per l'execució

Aquest dimecres també ha estat el torn del PDeCAT, que ha renunciat a presentar esmena a la totalitat però també ha llançat algun advertiment. El seu portaveu, Ferran Bel, ha criticat els baixos nivells d'execució de les inversions previstes a Catalunya, un guant que ha recollit la ministra d'Hisenda. "Hi ha raons que poden explicar per què les inversions no tenen un grau d'execució tan alt com ens agradaria, però crec que tenim un ampli marge de millora", ha admès María Jesús Montero en un exercici d'"autocrítica". S'ha mostrat oberta a "corregir els desequilibris" perquè el nivell d'execució "no és òptim".