Finalment, Sant Cugat podrà tenir un jutjat d’instrucció propi. És una reivindicació que s’arrossega des de fa més de 30 anys i que ara arriba a bon port gràcies a una esmena que han pactat Junts i el govern espanyol per crear un nou partit judicial que possibiliti la instauració d’un jutjat d’instrucció a la ciutat vallesana. Avui en dia, Sant Cugat és l’única ciutat catalana de més de 90.000 habitants sense jutjat d’instrucció propi i depèn del Jutjat d’Instrucció de Rubí, que està molt saturat, i l’acord entre els juntaires i els socialistes permetrà trobar-hi una solució. L’entesa definitiva ha arribat després d’una reunió aquest matí a Madrid de l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, i el tinent d’alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, amb el secretari d’Estat de Justícia, Manuel Olmedo.

Com es farà? S’introduirà a través d’una esmena transaccional al Projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia i d’accions col·lectives per a la protecció i defensa dels drets i interessos els consumidors i usuaris, que actualment s’està tramitant al Congrés dels Diputats. Està en la fase de ponència i s’ha tancat el termini d’esmenes, però una esmena transaccional com aquesta permet introduir noves modificacions. La previsió és que la norma rebi llum verda de la cambra baixa abans de finals d’any

“Significa un gran avenç per a la ciutat de Sant Cugat, per al món empresarial, per al món comercial, per a tots els col·lectius, per als particulars i per a tots els santcugatencs en general”, ha reivindicat l’alcalde de la ciutat en unes declaracions des de la Carrera de San Jerónimo. Fonts dels juntaires posen en relleu que, d’aquesta manera, es posa fi a una “anomalia” i es dona resposta una “reivindicació històrica i necessària”. Un cop aprovada la llei (tant pel Congrés com pel Sant), Sant Cugat podrà comptar amb uns Jutjats de Primera Instància i Instrucció propis, una reivindicació que en els darrers anys s’ha reiterat tant al Govern de la Generalitat com al govern espanyol.

L’Ajuntament de Sant Cugat té el terreny a punt per construir-hi

Amb la modificació de la llei, tocarà impulsar la construcció del jutjat. L’Ajuntament disposa ja dels terrenys on ubicar el futur edifici, de més 10.000 metres quadrats, situats a l’Avinguda Can Volpelleres, al costat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Sant Cugat es reunirà amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, per dotar de pressupost els nous jutjats i fer-los possible. Mentre no estigui construït el nou edifici, fonts del consistori indiquen que l’edifici de l’antic ajuntament podria acollir-lo provisionalment. “El projecte està preparat per poder-ho endegar, faltava que algun govern de l’estat espanyol volgués crear-lo”, conclouen des de les files juntaires.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!