Junts per Catalunya ha avalat, finalment, els tres decrets del govern espanyol després d'acordar amb el PSOE la delegació integral de les competències sobre immigració a la Generalitat, la supressió de l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil (que posava en risc, a parer dels juntaires, l'aplicació de la llei d'amnistia) i la publicació de les balances fiscals. Amb aquest pacte, els set diputats de Junts al Congrés dels Diputats no han participat de la votació dels tres reials decrets, permetent que un d'ells prosperés per majoria simple en aconseguir més vots favorables que contraris. El segon decret no s'ha convalidat pel vot en contra de Podemos, mentre que en el tercer s'ha hagut de repetir la votació per un empat. En aquesta segona ocasió, el decret ha tirat endavant amb l'abstenció de Junts. Les negociacions amb els socialistes al llarg de les darreres hores han estat frenètiques.
En un comunicat fet públic poc després de transcendir el resultat de les votacions a la cambra baixa espanyola, Junts ha anunciat que l'acord permet "millorar l'autogovern i les condicions de vida dels catalans". En concret, els punts que incorpora el pacte amb el PSOE són la delegació integral de competències sobre immigració a la Generalitat. El partit fundat per Carles Puigdemont explica que es farà per la via de l'article 150.2 de la Constitució espanyola i que s'articularà a través d'una llei orgànica específica per Catalunya. Segons els juntaires, aquest traspàs "anirà acompanyat dels recursos necessaris" i permetrà que Catalunya "pugui fer una política integral per tal que sigui el Govern i el Parlament els qui determinin una política pròpia, adequada a les necessitats i a la realitat del país". El primer dels decrets, que incloïa el polèmic article que podia deixar en suspens l'entrada en vigor de l'amnistia si es presentava una qüestió prejudicial al TJUE, s'ha tramitat com a projecte de llei. En aquest sentit, els socialistes s'han compromès a derogar aquest polèmic article de la reforma de la llei d'enjudiciament civil. En declaracions des del Senat, Míriam Nogueras ha expressat que "amb els vots de Junts, han de guanyar els ciutadans de Catalunya". "S'han de respectar les competències que tenim i han d'arribar els recursos que ens pertoquen", ha afegit, abans de detallar el contingut de l'acord.
Publicació de les dades per calcular les balances fiscals i reforma de la llei de societats de capital
A més, l'acord incorpora la publicació "immediata" de les dades oficials per calcular les balances fiscals —per saber el dèficit fiscal que pateix Catalunya—. Un altre dels punts on els juntaires posaven el focus era en el retorn de les seus socials d'aquelles empreses que van marxar després de l'octubre de 2017. El partit plantejava incentius fiscals per a aquelles que tornessin i sancions per a aquelles que no ho fessin. El que han pactat amb el PSOE, segons es desprèn del comunicat de Junts, és la reforma de la llei de societats de capital per revertir el reial decret del govern del PP d'octubre de 2017 i permetre que "les empreses puguin tornar a Catalunya". Unes altres quatre carpetes acordades són que l'IVA de l'oli sigui del 0%, que els diners que l'Estat havia de traspassar a la Generalitat per a la digitalització de l'administració de justícia es multipliquin per cinc (d'1,2 milions d'euros a 6,2), que l'Estat assumeixi "la totalitat del cost" sobre els descomptes i bonificacions aplicats al preu del transport públic i el "reconeixement dels drets històrics de Catalunya en matèria de règim local".