No són suficients, però els gestos de Pedro Sánchez, com a mínim, han estat percebuts per Junts per Catalunya i ha quedat clar que el govern espanyol vol reconduir la legislatura i esgotar-la arribant a pactes amb l’independentisme. El repòquer gesticular del govern espanyol ha sigut rebut com un missatge per a la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras: s’ha retirat el sostre de dèficit de l’ordre del dia de dijous al Congrés, s’ha acceptat una negociació sobre aquest tema, s’ha enviat una carta a Europa per reclamar l’oficialitat del català, s’han reactivat les comissions d’investigació sobre l’Operació Catalunya i el 17-A (no pas la de Pegasus exigida per ERC), i Pedro Sánchez s’ha compromès a desclassificar els informes del CNI sobre els atemptats del 2017. Fins i tot ha accedit a debatre a la cambra baixa sobre atorgar al Centre Nacional d’Intel·ligència d’una major transparència. Fonts de Junts al Congrés admeten que els gestos del PSOE són evidents. Però adverteixen: “Vibrar no és moure’s”.

Des de la sala de màquines del grup parlamentari de Junts a la cambra baixa admeten que “s’estan movent coses” des que el PSOE ha decidit repensar la seva estratègia amb els independentistes: “Veiem un canvi en la forma de negociar amb ells”. Ara bé, insisteixen que, de moment, són mers gestos: “Resoldre temes com els de la comissió no implica cap acord en el sostre de dèficit”. Míriam Nogueras ha insistit sempre que el partit de Carles Puigdemont negocia ‘peça a peça’; i les mateixes fonts apunten ara que els acords s’han de complir “per tal que la maquinària estigui preparada per incorporar-ne de nous”.

El modus operandi del ‘peça a peça’ comença a calar a la Moncloa, perquè ministres de l’alta jerarquia del govern espanyol traslladen que amb Junts per Catalunya s’està negociant “mesura a mesura”. Ja hi ha, també, més detalls sobre el calendari que té Pedro Sánchez pels seus pressupostos. Aquest dimecres al vespre, el president del govern espanyol vinculava els comptes del 2025 als congressos d’octubre i novembre de Junts i ERC, respectivament. Ara, però, ministres que seuen ben a prop del líder socialista al Consell de Ministres manifesten que el sostre de dèficit no pot esperar a les cites congressuals dels partits independentistes: “S’ha de fer al més aviat possible”. I després, en tot cas, negociar els pressupostos. 

Per molta pressa que el govern espanyol tingui en aquesta qüestió, Junts replica que, de moment, no existeixen negociacions sobre aquest aspecte. Les mateixes fonts admeten que, a hores d’ara, “no estem parlant de pressupostos". Afegeixen, de totes maneres, que la interlocució PSOE-Junts és “constant”: divendres passat els socialistes van viatjar a Suïssa per reunir-se amb els independentises.

Les conseqüències al Congrés de la pugna Junts-ERC

Per altra banda, fonts del govern espanyol admeten que la pugna entre Junts i ERC al Congrés —intensificada aquesta setmana— pot acabar amb danys col·laterals per a Pedro Sánchez. El tracte preferent dels socialistes als juntaires ha fet vessar el got de la paciència als republicans i també a Podemos. Tots dos han rondinat contra l’estratègia negociadora i l’acaparament dels focus per part del grup de Míriam Nogueras, i han instat el govern espanyol a renegociar amb tots dos el suport al sostre de dèficit.

 

Aquest dijous, ERC i Junts van protagonitzar una gran batussa a l’hemicicle de la cambra baixa. El primer a tirar els plats pel cap al seu adversari va ser Gabriel Rufián. I també el juntaire Josep Maria Cruset va disparar amb contundència contra el cap de files republicanes. La crispació entre els dos partits “no s’havia evidenciat mai tant com ara”, admet un ministre d’alta jerarquia en una conversa informal amb periodistes. “Això no ens va gens bé”, afegeix.

 

A parer del govern espanyol, Junts i ERC estan irritats l’un amb l’altre per haver aconseguit esgarrapar coses importants als socialistes: el finançament singular o la delegació de competències en immigració; a banda d’una llei d’amnistia reclamada per tots dos però que Junts sempre ha estat més exigent en el seu redactat. “No ens va bé que aquests dos grups rivalitzin entre ells” perquè això fa augmentar el preu dels seus suports, analitzen des de la Moncloa. “Tu has tingut més que jo, i per tant jo ara en vull una mica més… aquesta escalada no ens beneficia per a res”, afegeixen les mateixes fonts. Confien, novament, que els congressos d’octubre i novembre serveixin per calmar les aigües.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!