Primera llum al final del túnel a la regulació dels lloguers de temporada. Després de la negativa inicial de Junts a la proposició de llei registrada per Sumar i promoguda pel Sindicat de Llogateres, els ponts es comencen a refer gràcies a setmanes de negociacions. Els juntaires permetran la tramitació d’una nova iniciativa que introdueix modificacions que responen a les demandes del partit capitanejat a Madrid per Míriam Nogueras. És el text acordat amb el Sindicat de Llogateres i que ERC ha presentat aquest matí amb la voluntat de comptar amb la complicitat de Junts. Això sí, la diputada Marta Madrenas deixa clar que el compromís dels juntaires és “permetre únicament l’admissió a tràmit” de la proposició de llei. És el que s’anomena presa en consideració (que equival al primer examen parlamentari d’una proposició de llei), i que és el que van tombar a mitjan setembre. Fonts del partit subratllen que condicionen el seu “suport final” a “canvis durant la tramitació”. Junts fa aquest pas després de constatar que la nova proposta “respecta les competències de la Generalitat”. Les mateixes veus indiquen que el partit ha mantingut un “ampli diàleg” amb els sectors afectats, inclòs el Sindicat de Llogateres, i celebren els canvis introduïts, però reiteren la seva voluntat de “millorar-la durant la tramitació”. “La proposta continua mantenint aspectes que no poden tenir el nostre suport”, puntualitzen.

 

Des de Junts, apunten a cinc principals canvis entre el redactat de l’anterior proposta i la que s’ha registrat ara. En primer lloc, es recull de manera “expressa” que les administracions competents en matèria d’habitatge (en el cas de Catalunya, la Generalitat) podran “controlar les causes de temporalitat dels arrendaments temporals d’habitatge”. En segon lloc, s’elimina la capacitat dels arrendataris en contractes temporals de “subarrendar i cedir l’habitatge a tercers sense l’autorització del propietari”. En tercer lloc, es modifica la durada màxima dels arrendaments temporals, que passa de sis a nou mesos i, per tant, “es fa possible incloure en aquesta figura jurídica alguns arrendaments d’alumnes i personal docent que segueixi el curs acadèmic”. Tanmateix, Junts reconeix que el seu model seria que el marc temporal fos de dotze mesos. En quart lloc, es canvia la fiança màxima en lloguers temporals, “passant de la meitat d’una mensualitat a una mensualitat sencera”. I, finalment, s’introdueix una nova disposició addicional per “reforçar la defensa de les competències en matèria d’habitatge de la Generalitat de Catalunya”.

No oblidem que un dels actors clau en aquesta tramitació també és el PNB. En l’anterior debat, fonts de la formació jeltzale van assenyalar que donaven un suport “crític” a la presa en consideració de la proposició de llei, que consideraven que era una “esmena” a la llei d’habitatge, que consideren que està “demostrant tenir efectes molt negatius”. Això sí, a partir del seu suport inicial, deixaven clar que presentarien millores en el tràmit parlamentari, donat que “no donarien suport a l’aprovació de la proposta” en els termes originals.

“S’ha fet l’esforç que nosaltres demanàvem i permetrem la tramitació de la proposta”

En una atenció als mitjans de comunicació des del Congrés dels Diputats, Marta Madrenas ha subratllat que, després de tres setmanes de converses, el Sindicat de Llogateres va presentar ahir un text que “contemplava diverses de les objeccions” que havia posat Junts sobre la taula. “No només es preserven les competències de la Generalitat, sinó que es blinden”, ha posat en relleu. Aquest és el text que el Sindicat de Llogateres també va traslladar a ERC i que els juntaires han acceptat permetre que s’admeti a tràmit. “Més endavant, iniciarem converses i negociacions per veure fins a on es pot arribar en un model que se’ns proposa i que és diferent del de Junts, però s’ha fet l’esforç que nosaltres demanàvem i permetrem la tramitació”, ha afegit. “És un text a partir del qual començar a treballar. Estem disposats a parlar i negociar tot el que faci falta, independentment que continuarem defensant els nostres models”, ha conclòs.

Els motius que van portar Junts a votar-hi en contra fa un mes

En el debat al ple del Congrés el setembre, Marta Madrenas va apuntar cap a dos dels canvis que ara s’introdueixen. “Vostès troben normal que el llogater pugui cedir i sotsarrendar el pis que ha llogat a una altra persona sense el permís del propietari? És a dir, que el llogater podrà acordar un lloguer d’un immoble que no és seu, i que ja no necessita per viure-hi, a qui ell li doni la gana i el propietari ha de mirar i callar? I que s’hi posi fulles, faltaria dir. No veuen que això és un abús?”, va lamentar. I, sobre el termini temporal, va preguntar-se: “Sis mesos pels estudiants? No han arribat ni als exàmens. Quan els toqui fer els exàmens, hauran de marxar. Per què sis mesos? No té cap explicació”.

Per la seva banda, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va criticar que la iniciativa impulsada per Sumar pretenia “tapar les escletxes que va deixar una llei d’habitatge que no ha funcionat” i “imposar un model que s’està demostrant que no funciona”. Nogueras va esgrimir que la proposta “no té consens, no soluciona el problema de fons, no protegeix ni els petits propietaris ni la persona que lloga, no dona seguretat jurídica, xoca contra el reglament europeu i continua envaint les competències de Catalunya”. Ara Junts permetrà que una nova llei comenci a caminar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!