L’objectiu del govern espanyol i de Podemos de fer seure en una mateixa taula els socis d’investidura per consensuar el futur de l’impost a les energètiques s’ensorra. Després de l’exhausta negociació de fa tres setmanes, el Ministeri d’Hisenda ha convocat aquest dimecres a la tarda tots els partits polítics que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez el novembre de l’any passat i que són imprescindibles perquè tiri endavant una possible pròrroga de l’impost a les energètiques. La Moncloa té el repte de fer confluir les posicions de Junts, ERC, Bildu, el PNB, Podemos i el BNG. No és fàcil. El primer pas era intentar elaborar una proposició de llei fruit de l’acord entre tots els actors implicats, però la reunió que hi havia de començar a treballar ha arrencat coixa. El dimarts a última hora, el PNB va anunciar que no hi assistiria i aquest migdia, quatre hores abans de la cita, fonts de Junts confirmen a ElNacional.cat que ells tampoc hi seran presents. “Nosaltres no tenim cap convocatòria per a aquesta tarda, deuen tenir clar el nostre posicionament”, apuntaven inicialment les mateixes veus a aquest mitjà. Altres fonts parlamentàries i fonts del Ministeri d’Hisenda responien a ElNacional.cat que tots els partits hi estaven convocats i més tard des de les files de Junts sí que reconeixien que els havien convidat. Davant l’absència de Junts, fonts de Podemos consultades per ElNacional.cat es limiten a recordar que ells tenen un acord amb el govern espanyol, apunten que continuaran “insistint en la necessitat que es compleixi” i es remeten al redactat del que van pactar. “Diu el que diu”, reiteren.

📝 Sánchez salva el paquet fiscal: impost a la banca i promesa d’allargar el de les energètiques

📝 Podemos i el PSOE arriben a un acord sobre l’impost a les energètiques per salvar la reforma fiscal

 

Per trobar l’origen d’aquesta reunió, ens hem de remuntar al 21 de novembre. El govern espanyol necessitava salvar el paquet fiscal que se sotmetia a examen al Congrés i, per aconseguir la quadratura del cercle, va rubricar tres acords paral·lels amb Junts, ERC i Bildu i Podemos. L’impost a les energètiques havia quedat fora d’aquella reforma davant la fèrria negativa de Junts i, alhora, era l’exigència de republicans, abertzales i morats com a condició per avalar-la. L’última fumata blanca va ser amb Podemos, amb qui els socialistes van acordar constituir una comissió negociadora amb la participació de “tots els partits polítics necessaris” per aprovar la reforma de l’impost amb l’objectiu d’aconseguir el “consens necessari”. L’entesa incloïa, subsidiàriament, que si aquest consens no s’aconsegueix abans del 31 de desembre, el govern espanyol aprovarà un reial decret llei amb la pròrroga del gravamen a les empreses energètiques per a l’any 2025.

Això és, precisament, el que el PSOE havia promès a ERC, Bildu i el BNG tres dies abans i que també necessitarà el suport de Junts. Així mateix, per mantenir els de Míriam Nogueras en l’equació, Podemos reconeixia en el seu acord que el full de ruta traçat “haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que es comprometin amb la descarbonització”, que era la demanda de Junts. Aquell dia, la impulsora de la reforma fiscal, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va verbalitzar la voluntat del PSOE de “complir amb tots els compromisos que va assolint amb els diferents grups parlamentaris”.

El PNB no participa en el “paperot” promogut per Podemos: “Així no es discuteixen les coses”

Va ser ahir a última hora quan el PNB va anunciar que no assistiria a la reunió. Això sí, fonts jeltzales asseguren a ElNacional.cat que sí que van ser convidats. “El PNB no se sent obligat a prendre part a les urgències de Podemos de traslladar una imatge per justificar el seu suport irreversible a un paquet fiscal”, esgrimeixen les mateixes veus, que recorden que fa uns dies van avisar a Pedro Sánchez que no avalarien un decret llei que inclogui un gravamen que eludeixi el sistema del Concert Econòmic. “Ningú ens ha preguntat ni ha acordat amb nosaltres fer aquesta reunió. No té cap sentit ajuntar-se per discutir un gravamen entre set o vuit partits polítics en una taula oberta. Així no es discuteixen les coses, i encara menys tenint la premsa just a l’altra banda de la porta”, ha defensat aquest matí Aitor Esteban.

En declaracions al passadís del Congrés, el líder del PNB a Madrid ha qüestionat la “capacitat tècnica” dels interlocutors, ha esgrimit que són temes “molt tècnics i molt complexos” i ha fet una crida a “fer aquestes coses amb seriositat”. “No em sembla una bona estratègia, més enllà del que alguns necessiten de cara als mitjans de comunicació i propaganda. Per tant, per fer un paperot que necessita, sobretot, Podemos, però també algun altre, no hi participarem”, ha afegit. “El nostre compromís és donar suport al govern espanyol de manera equilibrada i seriosa, però alguns creuen que l’hemicicle ha d’estar al seu servei i complir el seu programa electoral al complet. Hem de buscar punts en comú”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!