Revés parlamentari del govern espanyol al Congrés dels Diputats: la Cambra Baixa ha reprovat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la mort dels guàrdies civils a Barbate. La petició era del PP i ha rebut el suport de Vox i UPN i l’abstenció de Junts, Podemos i Coalició Canària, cosa que ha permès que tiri endavant: 171 vots a favor, 165 vots en contra i 11 abstencions. Aquesta reprovació se suma a la que ja va patir Marlaska la setmana passada al Senat, on el PP té majoria absoluta. El Congrés ha aprovat “urgir al president del govern espanyol la destitució immediata del ministre de l’Interior davant la negativa del senyor Marlaska a assumir la seva responsabilitat política dimitint”. El passat mes de febrer, durant l’anterior legislatura, Marlaska també va ser reprovat per la Cambra Baixa: en aquella ocasió, per la tragèdia de la tanca de Melilla.

La reprovació s’ha votat aquest dijous, però es va debatre ahir dimecres. Durant la seva defensa, el portaveu del PP, Miguel Tellado, va titllar Marlaska de “ministre defenestrat” i va retreure-li que no tenia “ni dignitat ni coratge” per seure a l’escó durant el debat. Tellado va acusar el ministre de ser “el responsable polític de la mort dels dos agents” i de “desarticular” la unitat de lluita contra el narcotràfic. “Tan greu com la negligència de Marlaska a l’hora de dotar de mitjans adequats la Guàrdia Civil va ser la seva resposta a aquesta tragèdia”, va reblar.

I què en van dir els partits independentistes? ERC i Bildu van coincidir que tenien motius de sobres per demanar la reprovació la Marlaska, però van expressar la seva oposició a “fer-li el joc” al PP, i van animar a revertir la falta d’efectius de Guàrdia Civil i Policia Nacional enviant a la zona del camp de Gibraltar els efectius destinats a Catalunya i al País Basc. Montse Bassa va exclamar que la Guàrdia Civil “ni és benvinguda ni és estimada” a Catalunya i que, “si falten efectius per lluitar contra el narcotràfic”, poden “endur-se tota la Guàrdia Civil de Catalunya i que no torni més”. Jon Iñarritu, que va deixar clar que Bildu “no és del club de fans del ministre”, va sostenir que “l’únic objectiu” dels populars era “aprofitar una desgràcia per desgastar el govern espanyol”. Des del PNB, Mikel Legarda va argumentar que els jeltzales no apreciaven “l’abandonament o la desídia” en els plans per lluitar contra el narcotràfic al camp de Gibraltar que denunciava el PP “ni en les decisions ministerials, ni en l’organització, ni en els mitjans humans i materials, ni en l’operativa”. Cap diputat de Junts va intervenir per posicionar-se sobre la reprovació. Qui sí que va parlar va ser Noemí Santana, de Podemos, que va censurar el “cinisme” del PP.

Una nova derrota parlamentària de Pedro Sánchez en un inici de legislatura titubejant

 La derrota en la votació d’aquest dijous no és la primera que pateix el govern espanyol aquesta legislatura. La primera, i la més sonada fins ara, va ser la derogació del reial decret llei sobre el subsidi d’atur a causa del vot en contra de Podemos. Va ser el dia que Junts va amenaçar fins a última hora a tombar els tres reials decrets que es votaven en el primer ple del 2024, però va acabar abstenint-se després d’un acord d'última hora amb el PSOE. Des d’aleshores, la majoria parlamentària de Sánchez també s’ha trencat en altres ocasions: la setmana passada, per exemple, es van aprovar diferents iniciatives no legislatives a les comissions amb l’oposició del PSOE i Sumar. Ara bé, en altres moments, la Moncloa sí que ha aconseguit salvar els mobles: Carmen Calvo va rebre l'aval del Congrés com a nova presidenta del Consell d’Estat després d’un pacte in extremis del PSOE amb Junts i els juntaires i el PNB han acabat retirant l'esmena a la totalitat al projecte de llei que crea l’Agència Estatal de Salut Pública arran de negociacions fructíferes amb l’executiu espanyol. Cada votació s'ha convertit en una negociació i, alhora, en un risc per al govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!