Sense sorpreses. L'Executiva de Junts per Catalunya, reunida aquest dilluns, ha aprovat, tal com estava previst, el reglament pel congrés nacional extraordinari del partit que se celebrarà els dies 25, 26 i 27 d'octubre a Calella, al Maresme. El reglament ha estat aprovat pràcticament per unanimitat, amb una abstenció.  A diferència del de 2021, en què el protagonisme estava damunt de la nova direcció del partit, després que Carles Puigdemont i Jordi Sánchez deixessin la presidència i la secretaria general de Junts, aquest congrés, avançat per ElNacional.cat, el d'enguany no serà un congrés per "recompondre el partit", com sí que ho va ser fa tres anys quan hi havia dos sectors molt diferenciats que van arribar a un acord, sinó per "rellançar i recompondre l'independentisme", en paraules del secretari general de la formació, Jordi Turull. Amb tot, el gran dubte és el paper que jugarà a partir d'ara Carles Puigdemont, que no té cap càrrec orgànic dins el partit, tot i que són molts els que volen que en torni a ocupar la presidència. L'altra incògnita és si Puigdemont serà presencialment en aquest congrés.

"Voluntat d'obertura" 

Tal com ja s'havia publicat, queda aprovat que en el congrés de finals d'octubre hi podran participar tres delegats de cada partit que ha fet coalició amb Junts per Catalunya en tot el cicle electoral, fet que enllaça amb la "voluntat d'obertura" de la formació. En aquest sentit, amb veu i sense vot, també hi podran participar independents i no afiliats que tinguin una rellevància "a nivell nacional, territorial o sectorial", també amb la intenció d'"esdevenir el pal de paller de l’independentisme". "L’objectiu és definir una nova estratègia a partir del nou context per a un clar i potent rellançament de l’independentisme que el torni a fer majoritari per poder culminar democràticament el que vam votar i decidir l’1 d’octubre de 2017", assenyalen el partit en un comunicat, a banda de "la construcció d’una alternativa clara al nou govern de base tripartita a partir de la defensa d’un país basat en aquells principis, valors i actituds que han fet tan gran aquesta nació, amb propostes d’actuació concretes i definint un model de país".

En els primers dies de Govern de Salvador Illa, Junts ja ha exercit d'oposició amb la fiscalització de l'acord entre socialistes i ERC que va permetre l'arribada del PSC al Palau de la Generalitat i també amb crítiques als nomenaments polèmics, com el de la parella de Sílvia Paneque com a cap de gabinet de la seva conselleria, que ha acabat renunciant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!