Les paraules del general Fernando Alejandre, cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD) entre el 2017 i el 2020, han aixecat polseguera. El màxim responsable de l'Exèrcit ha arribat a assegurar que, durant el referèndum de l'1-O, l'Estat va preveure tots els escenaris, també el de la intervenció militar a Catalunya. En aquest context, la portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha elevat una bateria de preguntes al govern espanyol perquè doni les explicacions oportunes.

Concretament, en una entrevista al diari ABC aquest cap de setmana, el general Fernando Alejandre va assegurar que "com va afirmar la ministra [María Dolores de] Cospedal, es van preveure totes les possibilitats d'actuació i que en un sobre guardava l'ordre d'activació per un pla que no va arribar a posar-se en marxa, perquè una determinada declaració va durar poc més de dotze segons". I l'exJEMAD afegia: "Per cert, aquest sobre i aquest pla eren molt anteriors a l'aplicació de l'article 155. Vam tenir previstes totes les alternatives davant l'independentisme a Catalunya". Aquest "pla" consistia a donar suport a les forces i cossos de seguretat de l'Estat i concloïa "accions molt variades", suport logístic a la protecció de punts o instal·lacions sensibles. Segons Alejandre, el mateix que es va aplicar durant els atemptats de l'11-M a l'estació d'Atocha de Madrid. Va assegurar que des de les Forces Armades "tenien informació bastant fiable de la situació", també dels CDR i de la situació del cos de Mossos d'Esquadra.

 

Davant d'aquestes paraules, Miríam Nogueras ha preguntat per escrit al govern espanyol si "va preveure mobilitzar l'Exèrcit i actuar militarment contra la Generalitat de Catalunya, els Comitès de Defensa de la República (CDR) o contra població civil durant el 2017". De la mateixa manera, la portaveu de Junts a Madrid interroga sobre si La Moncloa creu que l'Exèrcit "ha de tenir totes les alternatives previstes davant l'independentisme a Catalunya", en què consistien exactament aquestes alternatives, o si creu que s'ha de defensar "militarment" la unitat d'Espanya davant "ciutadans que defensen pacíficament la independència del seu país".

L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, també va replicar les declaracions del general Alejandre. Unes paraules "en plena guerra" contra Ucraïna, que "defensa el seu dret a l'autodeterminació". Puigdemont va titllar a l'exJEMAD "d'aspirant a criminal en nom de la pàtria" i va lamentar que surti a la llum que l'Estat espanyol tenia preparada una operació militar per combatre l'independentisme.