El grup de Junts per Catalunya al Senat ha registrat aquest dimecres una bateria de preguntes escrites al govern espanyol en relació amb les informacions que ha estat publicant aquesta setmana ElNacional.cat, és a dir, els Papers de l'Operació Catalunya. Aquestes publicacions apunten directament al govern espanyol del Partit Popular i qui n'era el màxim responsable, Mariano Rajoy, en l'entramat parapolicial per perseguir polítics i empresaris catalans. Les preguntes, registrades pel portaveu juntaire a la cambra alta espanyola, Josep Lluís Cleries, indiquen que les informacions publicades per aquest diari "constaten que el govern del PP de Rajoy va investigar al marge de la llei l'independentisme català en el marc de l'Operació Catalunya". En total, són quatre les preguntes que Cleries ha entrat.

🔴 L'extorsió com a mètode a l'Operació Catalunya: "Depèn de vostès que quedi en res i s'aturi la inspecció"

Una d'elles demana directament a l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez si comparteix la "definició de l'Operació Catalunya com un crim contra la democràcia". En aquest context, Junts també planteja al govern central si "és conscient que el govern del PP", en el marc d'aquestes actuacions, va "violar drets fonamentals dels ciutadans d'un estat de dret". A més, Josep Lluís Cleries demana una "valoració" del govern socialista sobre les investigacions publicades, així com si l'Executiu té "rumiat adoptar alguna mesura al respecte per posar fi a la persecució contra les persones pel simple fet de ser independentistes".

 

Junts demanarà que Rajoy comparegui al Congrés

En paral·lel, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja va anticipar dilluns que la seva formació sol·licitarà la compareixença de Mariano Rajoy a la comissió que s'activarà al Congrés dels Diputats sobre l'Operació Catalunya i les clavegueres de l'Estat. En una entrevista a TV3, Turull va assenyalar que tot plegat "és massa gros" i va reclamar el "dret a saber tota la veritat": "El govern del Partit Popular va fer tot el que va poder per intentar desprestigiar tot el que significava l'independentisme i amb la complicitat d'altres. A partir d'aquí, demanarem totes les responsabilitats que se'n puguin derivar".

D'altra banda, aquest mateix dimecres, fonts del PSOE han apuntat que l'Operació Catalunya és el "Watergate del govern del PP i Mariano Rajoy". Els socialistes sostenen que l'evidència d'aquests "comportaments gravíssims en democràcia" requereixen "actuacions judicials immediates i una investigació política en el marc del Congrés dels Diputats per aclarir tant l'abast com els creadors i coneixedors d'aquesta trama". Sobre el fet que els indicis apuntin a Mariano Rajoy, el PSOE considera que "no és una qüestió menor que un escàndol d'aquestes proporcions afecti un president que va haver de ser apartat del càrrec per una moció de censura precisament per la corrupció que assolava el seu partit i el govern espanyol". De fet, els socialistes van més enllà i carreguen contra el "silenci eixordador" de Feijóo sobre aquesta qüestió i es pregunten: "Queden persones avui al PP vinculades a l'Operació Catalunya? Col·laborarà Feijóo en aquestes investigacions? Sap res que pugui ajudar a conèixer tota la veritat?". "Ningú que discrepés del govern espanyol durant els anys de Rajoy i els populars pot dir avui amb seguretat que no va ser investigat o espiat per aquesta trama", sentencien.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!