Junts per Catalunya adverteix sobre l’ús d’Egobox per part dels cossos policials i la intel·ligència espanyola. La formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras ha registrat una bateria de vuit preguntes amb resposta escrita dirigides al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar explicacions sobre l’adquisició, la regulació i el control de l’ús d’Egobox i les garanties per evitar-ne un ús abusiu davant la necessitat de garantir que “s’ajusti estrictament als principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat”. Què és Egobox? És un sistema d’intercepció d’escoltes ambientals que permet activar remotament micròfons en dispositius electrònics per obtenir enregistraments en temps real. Els juntaires denuncien que l’ús de tecnologies de vigilància digital és “especialment preocupant” quan s’utilitzen amb “finalitats polítiques”, com ha fet palès la “persecució contra l’independentisme català”.
En aquest sentit, el diputat Josep Pagès posa la lupa en la persecució judicial contra l’independentisme amb tres interrogants: “Té constància que en procediments judicials seguits contra líders i activistes independentistes catalans s’hagin utilitzat escoltes ambientals obtingudes a través d’Egobox? Quins procediments s’han vist afectats i sota quines autoritzacions judicials es van fer aquestes intervencions? Quins controls s’han establert per garantir que aquestes escoltes no van ser obtingudes de manera irregular o fora del marc processal degut ni divulgades a mitjans de comunicació?”.
Els juntaires denuncien que en els últims anys “s’ha intensificat l’ús de tecnologies de vigilància digital per part de les forces de seguretat de l’Estat”, emparant-se en la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal del 2015 i alerten que això planteja “seriosos riscos d’abús de poder, especialment per la manca de contrapesos efectius que garanteixin la legalitat i la transparència en les investigacions”.
Quines garanties ofereix el Ministeri de l’Interior per evitar abusos?
A més, Josep Pagès vol saber si el Ministeri de l’Interior ha detectat “alguna irregularitat” en l’ús d’Egobox per part d’unitats d’intel·ligència o cossos policials i “quines mesures” s’han pres per garantir que la seva aplicació “no vulneri drets fonamentals”. El diputat juntaire recorda que l’ús de tecnologies d’intercepció i escolta ambiental “pot afectar drets fonamentals” i reclama que Marlaska especifiqui “quines garanties ofereix el Ministeri de l’Interior als ciutadans per evitar abusos en l’aplicació d’aquesta tecnologia i quines mesures s’han pres per evitar-ne l’ús fora del marc judicial” i “quins mecanismes hi ha per garantir la integritat dels enregistraments obtinguts”. “Com es protegeix la cadena de custòdia d’aquests registres i quines mesures impedeixen la possible manipulació de les evidències obtingudes mitjançant aquest sistema?”, pregunta el parlamentari independentista.
Així mateix, les preguntes al·ludeixen als “protocols específics” que regulen l’ús d’Egobox, en particular pel que fa a “l’autorització judicial prèvia i els controls de legalitat que en garanteixen l’ús legítim” i sobre l’existència d’un “sistema d’auditoria independent” que supervisi el seu ús per “evitar que es facin servir en operacions sense la deguda cobertura legal”. Finalment, els juntaires demanen detalls sobre el “procediment d’adquisició” d’EGOBOX, posant la lupa en el “marc legal en el qual es va fer la compra, l’empresa proveïdora i el cost total assumit per l’Estat”.
“Una de les principals preocupacions és la possible manipulació de proves”
Junts expressa que una de les “principals preocupacions” és la “possible manipulació de proves” obtingudes a través de tecnologies de vigilància digital. En aquest sentit, l’exposició de motius de la iniciativa esgrimeix que un dels “riscos més grans” d’aquestes eines és la “facilitat amb la qual les proves obtingudes en les investigacions policials poden ser alterades sense que els investigats tinguin els recursos per impugnar la seva validesa”, especialment “tenint en compte la presumpció de veracitat atorgada als membres dels cossos i forces de seguretat”. Així mateix, adverteixen que eines com Pegasus i Egobox “no estan sota el control exclusiu de l’Estat”, sinó que “depenen de proveïdors externs”, fet que “genera dubtes sobre la integritat dels processos judicials basats en aquestes proves”.