Junts per Catalunya ha registrat dotze preguntes a la Mesa del Congrés dels Diputats sobre les reunions i acords entre el president espanyol, Pedro Sánchez, l'exministre d'Assumptes Exteriors Josep Borrell amb Rússia. La formació independentista ha contraatacat les acusacions per les suposades connexions entre l'independentisme i Vladímir Putin, i ha escrit una bateria de preguntes on demanen explicacions per les trobades entre representants del govern espanyol i del Kremlin. Junts, a través dels diputats Míriam Nogueras i Josep Pagès, ha recordat que l'executiu espanyol va firmar un acord de ciberseguretat amb Putin el 6 de novembre de 2018. Sobre aquest acord, el partit ha demanat més informació i documentació.

 

El text registrat a la cambra baixa espanyola demana explicacions en profunditat sobre les qüestions tractades a les reunions. "Es va tractar la qüestió del procés independentista a Catalunya?", es desprèn del document. "Es va acordar algun tipus de col·laboració sobre la independència catalana entre el regne d'Espanya i la Federació russa?", assegura el text. Junts també ha reclamat més informació sobre les possibles trobades que s'hagin produït entre el govern espanyol i el rus, fora de l'àmbit públic. De fet, han demanat un llistat de reunions entre "dirigents, exdirigents, o persones oficialment representants de la Federació russa sota el mandat de Sánchez".

Trobada entre el ministre d'Assumptes Exteriors rus, Sergei Lavrov, i l'exministre d'Assumptes Exteriors espanyol Josep Borrell. - Europa Press

Borrell nega connexions entre Puigdemont i Rússia

Contundent resposta de Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, en nom de la Comissió Europea: va negar l'autoria del suposat informe de la intel·ligència europea que vinculava el cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Alay, amb la intel·ligència russa, com va publicar en un reportatge The New York Times (NYT). L'informe era una de les fonts clau que sustentava la investigació de la capçalera nord-americana. 

Després de la publicació del reportatge del NYT fa tres mesos, el president a l'exili Carles Puigdemont, juntament amb Toni Comín i Clara Ponsatí, va registrar una pregunta per a la Comissió Europea reclamant explicacions sobre aquest suposat informe que assegurava que l'entorn de Puigdemont havia tingut contactes amb Rússia. Després, la CE va respondre al president assegurant que el "Centre d'Anàlisis d'Intel·ligència de la Unió Europea (EU INTCEN) no és l'autor de l'informe esmentat per l'article del New York Times" i afegeixen: "L'EU INTCEN no sap qui és l'autor de l'informe en qüestió". Per la seva banda, Josep Alay també va compartir la resposta de la CE a les xarxes socials. En un fil de Twitter, Alay va exposar que el "més sorprenent i vergonyós és que alguns polítics i periodistes catalans donessin per bo el relat fabricat per les clavegueres de l’Estat"