La reunió que van celebrar aquest dilluns a Brussel·les el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán, ha actuat com a detonant per activar tota la maquinària que hauria de fer possible una investidura els pròxims dies. Així ho han assegurat fonts socialistes, que insisteixen que la llei d'amnistia es registrarà al Congrés els dies entrants i que la investidura es podria celebrar la setmana vinent. Aquesta possibilitat no es descarta a Junts, on s'admet que la fotografia de la reunió a Brussel·les demostra que l'acord està molt avançat, però també insisteixen que queden "serrells" que podrien endarrerir el ple.
En qualsevol cas, Junts prepara una cascada de moviments interns al partit per ratificar l'acord d'investidura aquesta mateixa setmana. De moment, hi ha en previsió una reunió de la permanent del partit, que podria convocar-se a Brussel·les i podria ser dijous, en cas que es confirmi l'acord en les pròximes hores. Tot seguit, seria l'executiva la que n'hauria de ser informada en una reunió extraordinària. També el Consell Nacional, que es podria celebrar dissabte. Igualment, al llarg del cap de setmana, es podria convocar la consulta interna, si és que finalment es decideix convocar-la. Tot en condicional, atès que l'acord, insisteixen, "encara no està tancat i fins que no es tanqui no es pot concretar el calendari". En qualsevol cas, una consulta el cap de setmana coincidiria amb la que ja està celebrant aquesta setmana el PSC a Catalunya, que es clourà dissabte amb una jornada de votació presencial a les diferents agrupacions que el partit té al territori.
Intervenció de Puigdemont
Tot plegat aniria precedit d'una intervenció de Puigdemont. Des del primer moment, la negociació amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez ha quedat en mans del president a l'exili. Puigdemont va fixar les condicions mínimes per posar en marxa aquella negociació en una conferència que va pronunciar a Brussel·les el 5 de setembre on va advertir als socialistes que si pretenien salvar la investidura haurien de tancar un "acord històric" i que considerés, com a condició prèvia, el reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme, una amnistia que es remunti als fets del 9-N del 2014 i un mecanisme de control i verificació dels acords.
Tot i que durant aquests dos mesos de negociacions han tingut també un paper protagonista el secretari general, Jordi Turull, i la presidenta del grup de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, Junts preveu que sigui Puigdemont qui protagonitzi una nova intervenció per explicar els punts essencials de l'entesa final amb el PSOE. Aquesta intervenció es podria produir aquest divendres, si s'hagués tancat l'acord, però també podria quedar per dilluns de la setmana vinent si no s'aconsegueixen superar els serrells.
Les pròximes hores seran, doncs, clau per saber si finalment la investidura podrà tirar endavant la setmana vinent o no.