Junts per Catalunya ha registrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats una proposició no de llei perquè l’estat espanyol reconegui el de Kosovo. La formació capitanejada per Míriam Nogueras justifica en l’exposició de motius de la iniciativa que Espanya és un dels únics cinc estats dels 27 de la Unió Europea que encara no ha reconegut la república de Kosovo, juntament amb Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia. “El Tribunal Internacional de Justícia va sentenciar, el juliol de 2010, que la declaració d’independència de Kosovo no va vulnerar el dret internacional, i confirmava que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibís aquella declaració”, recorda Junts en un document signat per Míriam Nogueras i per l’exalcaldessa de Girona i actual diputada al Congrés, Marta Madrenas.

 

 

La formació es queixa en aquesta iniciativa de la resposta que el govern espanyol ja va donar a Junts per Catalunya el mes d’octubre de 2021, quan va argumentar que el no-reconeixement d’Espanya a l’estat de Kosovo es deu a una declaració unilateral d’independència. En aquell moment, però, l’executiu presidit per Pedro Sánchez admetia que “des d’un plantejament constructiu”, calia “fer un esforç significatiu per solucionar la qüestió del territori de Kosovo en el marc del diàleg entre Belgrad i Prístina amb un acord respectuós amb el Dret Internacional”.

Junts per Catalunya destaca també en la seva exposició de motius que el rebuig d’Espanya a reconèixer la república de Kosovo es tradueix en un “obstacle a la política europea d’incorporació dels Balcans Occidentals a la Unió Europea”. “És un factor de desestabilització de la zona en un context marcat per la guerra d’Ucraïna que aquesta part d’Europa viu amb especial angoixa”, destaquen, a banda d’assenyalar que Espanya se situa al costat de Rússia, la Xina o Bielorússia quan es nega a reconèixer Kosovo com a estat.

Dit això, el grup parlamentari que lidera Míriam Nogueras recorda que Junts sempre s’ha mostrat favorable del reconeixement de Kosovo com a estat. “Hem mostrat el nostre suport a les darreres resolucions del Parlament Europeu, concretament les dues darreres de 2023, en les que es demana als cinc estats membres de la Unió Europea que reconeguin ja Kosovo, i permetin avançar sense més demora en el camí europeu de Kosovo en igualtat de condicions que els altres països candidats; i hem mostrat la preocupació pel fet que alguns estats membres estan utilitzant eines institucionals per complicar el procés d’integració a la regió, inclòs el de Kosovo”, apunta Junts a la proposició no de llei.

Reconeixement de Palestina

L’estat espanyol s’ha negat sempre a reconèixer l’estat de Kosovo. Si aquest cop sí que accedís a la petició de Junts per Catalunya, ho faria just després d’haver fet el mateix amb Palestina. La setmana passada, el Consell de Ministres va segellar el reconeixement de l’estat palestí alineat amb les resolucions dels Consells de Seguretat de l'ONU. Pedro Sánchez va informar que Espanya no reconeixerà canvis en les línies frontereres del 1967 “que no siguin acordades per les dues parts”, en referència a Palestina i Israel. Això implica que, per a Espanya, Cisjordània i Gaza han d’estar connectades per un corredor, i Jerusalem Est ha de ser la capital de Palestina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!