El PSC i ERC han rebutjat la proposta de Junts per Catalunya de suspendre el ple d'investidura de Salvador Illa en una reunió a la Mesa del Parlament. Minuts abans de les 15:15, quan s'havia de reprendre el ple, Junts havia anunciat la seva petició per aturar el ple d'investidura. Després d'una primera reunió de la Mesa en què s'ha rebutjat la petició de Junts, amb els vots en contra de PSC i ERC, de suspendre el ple, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha presentat una petició de reconsideració. La Mesa l'ha admès a tràmit i ha convocat una Junta de Portaveus. Finalment, però, la Mesa, després d'escoltar aquest organisme, ha decidit no suspendre el ple i aquest s'ha reprès pocs minuts abans de les 17h. Un cop el ple s'ha reprès amb la intervenció d'Ignacio Garriga , líder de Vox a Catalunya, Batet ha assegurat que el seu partit respecta la decisió de la Mesa "per sentit institucional" i per respecte al candidat, Salvador Illa, "que no té responsabilitat davant la situació tan excepcional". 

🔴 Puigdemont avui, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora
 

En un primer moment, segons la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, Junts ha demanat allargar la suspensió del ple davant de la situació d'excepcionalitat produïda per l'operació gàbia que han posat en marxa els Mossos per detenir Carles Puigdemont "com si fos un terrorista", i davant la detenció d'agents dels Mossos de manera "totalment il·legal" atès que el president no està condemnat ni empresonat i per tant acompanyar-lo no és un delicte.

Junts ha demanat a la Mesa que s'allargui la suspensió del ple i no es reprengui fins que es normalitzi la situació. "Activar l'operació gàbia per intentar detenir Puigdemont, un diputat electe, com si fos un terrorista, és gravíssim i inexplicable. És desproporcionat", ha denunciat Sales, que ho ha titllat d'intolerable i malversació de recursos públics, a més d'una manca de respecte a la ciutadania i les institucions.

Detencions

En segon lloc, Junts ha protestat per la detenció del Mosso propietari del vehicle en el qual Puigdemont ha marxat de l'acte a l'Arc del Triomf i la recerca d'altres agents que l'acompanyaven. La portaveu del grup ha advertit que Puigdemont no està condemnat, ni detingut, ni pres, sinó que és un diputat i acompanyar-lo no és un delicte, per la qual cosa han demanat que s'aturin les detencions i es deixi en llibertat els detinguts. "És totalment impropi que el Govern dediqui recursos públics a detenir persones que ajuden un diputat del Parlament a exercir els seus deures i drets polítics", ha reblat.

Mentre la Mesa estava reunida s'ha publicat que els Mossos haurien ordenat la detenció del secretari general de Junts, Jordi Turull. La Mesa ha anunciat que rebutjaven la petició de suspensió, però el president del grup parlamentari de Junts ha assenyalat les informacions que apuntaven a una possible ordre de detenció del secretari general per demanar la reconsideració de la decisió. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!